Helsingin tulee lisätä valinnanvapautta kouluvalinnassa, ei kaventaa sitä
Kirjoitin ensimmäisen kerran aiheesta Helsinki haluaa puuttua koulushoppailuun (HS 17.2.2023) otsikolla Dystooppinen koulukokeilu (AA 8.12.2019).
Nyt ketsuppipullo on vihdoin auennut, ja kaupungin suunnitelmien mielettömyys alkaa paljastua kaikille. Tämän myötä myös järjen äänet saavat vihdoin palstatilaa:
Desiree Saarikiven äiti shoppaili hänet pois lähiökoulusta – ”Oli ihanaa nähdä normaalituloisten elämää” (HS 23.2.2023):
”Kolmannella luokalla hän pääsi Turun keskustan musiikkipainotteiselle luokalle, jossa oppilaiden sosiaaliset taustat erosivat lähiökoulusta.
Nyt hän haluaa kertoa oman tarinansa.
”Koen, että minun on pakko puolustaa näitä koulujen painotettuja luokkia””
On paikallaan kysyä, että kenen etu olisi ollut evätä Desireeltä tämä vaihtoehto – olisiko hän pelastanut Ville Rannan sarjakuvan mukaisesti Lausteen koululuokan? En jaksa uskoa.
Painotetut luokat ovat oma lukunsa, mutta kellotin myös kansalaismielipidettä luokkakokoihin, lopputulema on selvä:
Inkluusion mielettömyys kiteytyy mielestäni tähän kysymykseen – jos saisit valita, laittaisitko oppimisvaikeuksista kärsivän lapsesi:
— Amos Ahola | LIB | Helsinki (@AmosAhola) February 20, 2023
Pidän selvänä, että mahdollisuutta lisätä koulu ja luokkavalintaa tulee lisätä, eikä kaventaa, sillä tämä parantaa oppimistuloksia, joiden tulee olla koulutusjärjestelmämme tärkein tavoite. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikille tämä ei ole itsestään selvää, joka on osasyynä oppimistulosten laskuun:
Huomaan kyllä olevani vanhanaikainen.
Kuvittelen koulua edelleen paikaksi, jonka ensisijainen tavoite olisi oppiminen.
— Jari Parantainen (@JariParantainen) February 20, 2023
Nostan myös hattua Ylelle rohkeudesta julkaista koulushoppailukone (Yle 16.2). On melko varmaa, että kansanedustajien ja valtuutettujen lapset eivät juurikaan ”häntäpään” kouluissa opiskele, ja sekin on hyvä sanoa suoraan.
Kirjoittaja on liberaali filosofi, jonka voi halutessaan äänestää eduskuntaan Helsingissä Liberaalipuolueen listoilta.
Surkuhupaisaa tässä ”kohussa” on, että kyse on käytännössä hyvin pitkälle kaupunkisuunnittelun väistämättömästä seurauksesta. Siksi siellä kaupunginvaltuustossa ollaan, että suunnitellaan kaupunki tukemaan yhteiskunnan muokkautumista haluamaksemme.
Ei [sosioekonominen] segregaatio tule yllättäen ja pyytämättä, vaan se suunnitellaan. Kokonaan siltä ei voi edes välttyä, mutta lopputulos on aina kaupunkisuunnittelun tulema.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin matemaattisten aineiden ja luonnontieteiden opetusta korostavaa painotusta pitäisi lisätä.
Ilmoita asiaton viesti