Helsingin tulee lisätä valinnanvapautta kouluvalinnassa, ei kaventaa sitä

Kirjoitin ensimmäisen kerran aiheesta Helsinki haluaa puuttua koulu­shoppailuun (HS 17.2.2023) otsikolla Dystooppinen koulukokeilu (AA 8.12.2019).

Nyt ketsuppipullo on vihdoin auennut, ja kaupungin suunnitelmien mielettömyys alkaa paljastua kaikille. Tämän myötä myös järjen äänet saavat vihdoin palstatilaa:

Desiree Saarikiven äiti shoppaili hänet pois lähiö­koulusta – ”Oli ihanaa nähdä normaali­tuloisten elämää” (HS 23.2.2023):

”Kolmannella luokalla hän pääsi Turun keskustan musiikkipainotteiselle luokalle, jossa oppilaiden sosiaaliset taustat erosivat lähiökoulusta.

Nyt hän haluaa kertoa oman tarinansa.

”Koen, että minun on pakko puolustaa näitä koulujen painotettuja luokkia””

On paikallaan kysyä, että kenen etu olisi ollut evätä Desireeltä tämä vaihtoehto – olisiko hän pelastanut Ville Rannan sarjakuvan mukaisesti Lausteen koululuokan? En jaksa uskoa.

Painotetut luokat ovat oma lukunsa, mutta kellotin myös kansalaismielipidettä luokkakokoihin, lopputulema on selvä:

Pidän selvänä, että mahdollisuutta lisätä koulu ja luokkavalintaa tulee lisätä, eikä kaventaa, sillä tämä parantaa oppimistuloksia, joiden tulee olla koulutusjärjestelmämme tärkein tavoite. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikille tämä ei ole itsestään selvää, joka on osasyynä oppimistulosten laskuun:

Nostan myös hattua Ylelle rohkeudesta julkaista koulushoppailukone (Yle 16.2). On melko varmaa, että kansanedustajien ja valtuutettujen lapset eivät juurikaan ”häntäpään” kouluissa opiskele, ja sekin on hyvä sanoa suoraan.

Kirjoittaja on liberaali filosofi, jonka voi halutessaan äänestää eduskuntaan Helsingissä Liberaalipuolueen listoilta.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu