Hernesaaren liikenne on helppo ratkaista, mutta Suomen ongelmat ovat paljon syvemmällä

Hiljattain vastaani tullut mietelause:

”Virossa etsitään ratkaisuja ongelmiin, Suomessa ongelmia ratkaisuihin.”

Tuli mieleeni lukiessani:

Suunnitelmat tuhansista uusista asunnoista Helsinkiin menivät jäihin – oikeus kumosi Hernesaaren asemakaavan, koska pelkäsi alueelle syntyvän liikennesumpun (HS 29.4.2021)

Ratkaisua liikennesumppu-ongelmaan ei ole vaikeaa löytää. Käytännössä mm. Hong Kong ja Singapore ovat ratkaisseet autoilun ja tiheän asumisen yhteensovittamisen jo vuosikymmeniä sitten, ja tämän ratkaisun voi suoraan soveltaa Hernesaareen:

Kaavoitetaan Hernesaareen sopiva määrä parkkipaikkoja jotta sumppua ei synny, ja huutokaupataan ne vuosittain. Ilman parkkipaikkalupaa ei Hernesaareen saisi ajaa muuten kuin kaupallisessa tarkoituksessa, hätätapauksessa (esim. ambulanssit) tai maksamalla tietullin.

Toisen tason (vaikeampi) ongelma on ratkaista miten muuttaa lainsäädäntöä niin, että kaavoitus on ylipäätänsä sujuvaa ja palvelee tarkoitustaan. Käynnissä on maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus , jonka alkuperäinen tavoite oli nimenomaan tämä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että yksikään taho ei ole valmis luopumaan vallastaan (sanoa ei), ja koko uudistus uhkaa vesittyä.

Kolmannen tason ratkaistava ongelma olisi muuttaa suomalaista hallintokulttuuria niin, että virkamiehet ovat ylipäätänsä olemassa kansalaisia varten, eikä päin vastoin. Tämä johtaisi ratkaisukeskeisyyteen ongelmakeskeisyyden sijaan, mutta ainakaan toistaiseksi en ole keksinyt tähän muuta tietä kuin vallankumouksen. Sitä odotellessa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa, sekä kunnallisvaaliehdokas.

 

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu