Hitas 2.0: Liian pienen asuntotuotannon ongelmaa ei voi ratkaista subventoimalla onnekkaita

Parjattujen hitas-asuntojen rakentaminen lopetetaan Helsingissä – luottamushenkilöt: Järjestelmän heikkoudet ovat niin suuret, että siitä on syytä luopua (Yle 5.11.2020):

”Helsingin kaupunki aikoo luopua hitas-asuntojen eli hintasäänneltyjen omistusasuntojen rakentamisesta vuoteen 2023 mennessä. Keskeneräiset rakennuskohteet saatetaan loppuun nykymuotoisen hitaksen puitteissa, mutta samanaikaisesti aloitetaan valmistelu uudesta mallista kohtuuhintaisen omistusasumisen turvaamiseksi.”

Nykyisellään Hitas on sadantuhannen euron ilmainen arpalippu hyvätuloisille (muilla ei ole varaa asuntoa Helsingistä ostaa),  vielä 10-20 vuotta sitten parhaat asunnot jaettiin ensin päältä kavereille ennen arvontaa.

On siis hyvä, että järjestelmästä vihdoin päästään, mutta mitä tilalle?

Tämä pohdinta pitää aloittaa tavoitteista:

”Helsingin poliittiset puolueet ovat asettaneet tavoitteen, jonka mukaan kaupunkiin pitäisi nousta 8 000 uutta asuntoa vuosittain vuodesta 2023 lähtien. Kaupungin omaa tuotantoa tästä olisi neljännes eli 2 000 asuntoa.”

Tästä voimme johtaa mainion tavoitteen:

Uuden Hitas järjestelmän vastuulla tulee olla huolehtia siitä, että kaupunkiin valmistuu tavoiteltu määrä asuntoja vuosittain.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos yksityinen sektori päättää himmata rakentamistaan, kuten esim. tässä tapauksessa (ja laskusuhdanteissa yleensä):

SRV pyytää kaupungilta lykkäystä Kalasataman tornien rakentamisaikatauluun (HU 23.10.2020)

Niin uuden Hitasin pitäisi rakentaa sen verran kuin tarpeen on, jotta 8000 asuntoa syntyy vuosittain. Kaupungin oman tuotantoa ei siis pidä lukita 2000:een, vaan sen pitää elää. Vain riittävällä asuntotuotannolla voidaan huolehtia asuntojen kohtuuhintaisuudesta, ja jos 8000 asuntoa vuodessa ei siihen riitä, niin tätä tavoitetta nostettakoon.

Kun tavoitteesta ollaan yhtä mieltä, voimme siirtyä pohtimaan miten uusi Hitas kannattaa toteuttaa.

Helpoimmalla toki pääsisi ostamalla rakentamisen, mutta ao. käppyrää ja nykyistä rakentamisen laatua katsoessa ei ostaminen välttämättä ole paras ratkaisu:

Rakennusalalla työn tuottavuus ei ole kasvanut 40 vuodessa – onko allianssista tai leanista apua? (RL 9.4.2017):

””Alaa ei ole kehitetty, koska asiakas maksaa joka tapauksessa sen, mitä tuottaja vaatii”, sanoo tuotantotalouden professori Harri Haapasalo Oulun yliopistosta.”

Siispä ehdotan, että Hitasuudistuksen varjolla kiritämme myös tämän maan rakennusalaa ja kaupunki perustaa oman rakennusyhtiön. Jo 2000 asunnon vuosittaisella tavoitteella tämä olisi jo melko suuri ”kioski”. Vertailun vuoksi, SRV rakensi noin tuhat asuntoa 2019, YIT noin 4000

Näkisin, että mallia kunnallisen rakennusyhtiöön pitäisi hakea sekä yliopistoista että ulkomailta sen perusteella missä työn tuottavuus on korkeinta, eikä kopioida nykyisiä ”markkina”toimijoitamme.

Jotta nykyisen Hitaksen ongelmista päästään, on myös tärkeää, että rakennetut asunnot myydään tai vuokrataan markkinahintaan – liian pienen asuntotuotannon ongelmaa ei voi ratkaista subventoimalla onnekkaita!

***

Moni lukija voi aiheellisesti kysyä, että missä liberalismi.

Liberaali ratkaisu on poistaa kaupungilta kaavoitusmonopoli (= pula rakennusoikeudesta), ja antaa kilpailun hoitaa loput. Tämä ei todennäköisesti tule tapahtumaan elinaikani, siispä ehdotan ratkaisua, joka toimii reaalimaailmassa.

Pidän myös mahdollisena, että jonkin sortin allianssimallilla uuden hitasin voisi toteuttaa niin, että kunnallista rakennusyhtiötä ei olisi tarpeen perustaa. En kuitenkaan kykene itse tälläista speksamaan, mutta heitän pallon alan tutkijoille, ja varaan oikeuden muuttaa mielipidettäni jos hyvä ehdotus tulee vastaan.

***

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa, sekä pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu