Hongkong kokeilee kansalaisosinkoa, mutta täysin väärään aikaan

Hongkong jakaa jokaiselle kansalaiselle lähes 1 200 euron edestä rahaa – tarkoituksena elvyttää korona­viruksen runtelemaa taloutta (HS 26.2.2020)

Vaikka Hongkongin kokeilu ei täytä helikopterirahan puhdasta määritelmää siitä syystä, että raha tulee itsehallintoalueen budjetista eikä keskuspankilta, niin efektiivisesti kyse on samasta asiasta. Valtiot eivät joka tapauksessa tule velkojaan maksamaan pois perinteisin keinoin, joten kysymys on vain siitä kuittaako keskuspankki laskun nyt vai myöhemmin.

Itse kirjoitin ensimmäisen kerran helikopterirahasta otsikolla Maailma ei ole Lannister (AA 12.05.2015), ja edelleen olen sitä mieltä, että tähän ”kansalaisosingon” suuntaan maailma on menossa, ja hyvä niin. Hongkongin kokeilu on kuitenkin virhe, sillä se toteutetaan täysin väärään aikaan.

Kansalaisosinko nimittäin lisää paikallista kysyntää, johon ei kyetä vastaamaan koronaviruksesta johtuvasta globaalin tuotanto- ja logistiikkaketjun häiriöstä, eli käytännössä hyllyt vain tyhjenevät entistä nopeammin, ilman mitään positiivisia vaikutuksia.

Optimitilanteessa mahdollisimman suuri osa kansalaisosingosta kohdistuisi palveluiden kysyntään, joka vaikuttaisi positiivisesti talouteen ja työllisyyteen. Näin tarkka kohdistaminen kuitenkin vaatisi kansalaisosingon myöntämistä palveluseteleinä rahan sijaan.

Positiivista tilanteessa on kuitenkin se, että maailma alkaa vihdoin olla valmis kansalaisosingolle, sillä se tulee lopulta mahdollistamaan korkojen nostamisen terveelle tasolle, joka on välttämätöntä työn tuottavuuden kasvun näkökulmasta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu