Sammio
Kirjaudu blogeihin

Hyvinvointivaltio luhistuu, koska media ei tee työtään

Poliitikot katselevat varpaitaan, kun hyvinvointivaltio luhistuu (30.9.2021) on täysin totta, mutta jutun käppyrä ei ole aivan niin havainnollistava kuin voisi olla.

Tässä selvempi käppyrä (lähde):

Josta kenen tahansa vähintään jomman kumman silmän omistavan pitäisi ymmärtää, että musiikki loppuu lähivuosikymmeninä, ja tuoleja ei juurikaan ole.

Jutun havainto Mutta puolustipa hyvinvointivaltiota miten tahansa – oikealta tai vasemmalta –, puolueiden teot eivät vastaa puheita. Eivät ole vastanneet vuosikymmeniin.

Paljakan takainen alamäki tuhoaa Suomen hyvinvointivaltiota, mutta koska alamäki ei juuri nyt näy tunturin toiselle rinteelle eikä vuosikymmenien päästä realisoituvilla hyvillä teoilla voi nyt ratsastaa, poliitikkojen katse suuntautuu omiin varpaisiin – kunkin puolueen lyhyen aikavälin etuihin ja seuraaviin vaaleihin.”

on sinänsä oikea diagnoosi taudin oireista, mutta poliitikkoja tästä on oikeasti ihan turha syyttää:

Poliitikkojen velkariippuvuus – älä syytä käärmettä siitä että sillä on myrkkyhampaat (AA 26.7.2021)

Todelliset syyt löytyvät täältä:

Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion (AA 22.11.2017)

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset (AA 13.11.2018)

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset. Kun saavuimme nollakorkojen maailmaan, suitset putosivat ja hevonen karkasi laitumelle, jossa se syö kunnes se ei enää jaksa juosta.”

Eräs syypää vallitsevaan tilaan on myös media itse – jos joku uskaltaa kyseenalaistaa hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden:

Suomen eläke­järjestelmään on syntymässä ongelma, varoittaa kansain­välinen arvio: ”Se on pakko ratkaista” (HS 17.9.2021)

media marssittaa estradille lauman hyväpalkkaisia edunvalvojia, joiden ydinviesti auktoriteetilla on ”Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!”:

Eläkkeet leikkuriin, etuuksia pois, maksut ylös? Työmarkkinajärjestöt kertovat, miten tulevien sukupolvien eläkkeet voidaan varmistaa (TS 29.9.2021)

Asiaa ei myöskään auta tämänkaltainen otsikointi:

Eläkemaksuja pitää nostaa selvästi, jotta eläkkeet riittävät (IS 17.9.2021). Vrt. ”Eläkkeitä pitää leikata, koska eläkemaksuja ei voi enää nostaa.”

Jos hyvinvointivaltio halutaan pelastaa, se vaatii medialta jonkin sortin uskonpuhdistuksen – lopettakaa status quon suojeleminen, kysykää vaikeita kysymyksiä ja älkää hyväksykö vastaukseksi Mañana-demokratiaa (AA 14.11.2016).

Kirjoittaja on liberaali filosofi

PS. käytän tässä kirjoituksessa eläkejärjestelmää synonyymina hyvinvointivaltiolle, koska sen rinnalla kaikki muu on euroissa mitattuna pisara meressä.

+11
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (15)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Kari Helstamo
  Kari Helstamo #3502958

  Tartun tuohon eläkkeeseen, kun kerran mainittiin.

  Juttelin tänään maahanmuuttajan kanssa, joka on tullut tänne aikuisena. On ollut työssä ja rakentanut kaksi omakotitaloa ja kasvattanut pari lasta. Alussa oli vaikeaa, kun piti opetella kieli ja päästä edes jotenkin palkattuun työhön.

  On siis mukavasti menestynyt.

  Nyt n. 45-vuotiaana eläkettä on kertynyt noin 400€ ja loppueläke on jotain tonnin pintaan.

  Nyt sitten ilmeisesti tänne houkutellaan työvoimaa, joka on työhön sopivassa iässä ja siten pelastavat meidät työvoimapulalta ja eläkepommilta.

  Minkälainen pommi on odotettavissa, kun nuo suhteellisen vanhoina tänne saapuneet ja todennäköisesti aika vähän eläkettä ansainneet tulevat eläkeikään?

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

  • AmosAhola
   Amos Ahola #3502966 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3502958

   Jos eläkejärjestelmä kokonaisuudessaan on 10 kg telamiina, kuvaamallasi pommilla saa juuri ja juuri postilaatikon rikki.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

    • AmosAhola
     Amos Ahola #3502977 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3502973

     Kehitys ei ole kestävää. Arvioisin (nykyisenkaltaisen) maahanmuuton olevan nollasummapeliä huoltosuhteen kannalta -> ei missään tapauksessa ratkaise ongelmiamme.

     +1

     Ilmoita asiaton viesti

     • Kari Helstamo
      Kari Helstamo #3503270
      Vastaus kommenttiin: #3502977

      Tämä on kai kuitenkin politiikkojen pelastusvene ja on kai ilmeistä, että he tietävät, että vene vuotaa?

      Minun ikäluokkani taitaa olla tällä hetkellä suurin (s.-63) ja eläkepäivät alkavat rullata muutaman vuoden päästä. Mahtaisiko se aiheuttaa ihan oikean työvoimapulan, vai onko sekin ”papatti” postilaatikossa?

      Olen ihmetellyt tuota maahanmuuton pelastavaa vaikutusta, kun heitä on täällä jo aika paljon työttömänä.

      Onko siis oletettavaa, että seuraavat tulijat ovat jotenkin kykeneväisenpiä, kuin ennen tulleet, vai olisiko odotettavissa, että yritykset alkavat palkata heitä epätoivoissaan pakon edessä?

      Eikö reserviä ole vielä tarpeeksi ja mitä tulijoiden pitäsi osata, jotta heistä olisi oikeasti hyötyä?

      0

      Ilmoita asiaton viesti

      • AmosAhola
       Amos Ahola #3503279 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3503270

       Ongelma ei ensisijaisesti ole tulijoiden taidoissa, vaan Suomen työmarkkinoissa – ne pitäisi vapauttaa, jolloin maahanmuuttajat pääsisivät töihin kiinni, ja integroituisivat sitä kautta nykyistä paremmin..

       Tämä on vasemmiston sokea piste – ay-liike heittää maahanmuuttajat junan alle pitäessään saavutetuista eduista kiinni. Tämä haittaa maan yritysten kansainvälistä kilpailukykyä.

       +1

       Ilmoita asiaton viesti

       • Kari Helstamo
        Kari Helstamo #3503332
        Vastaus kommenttiin: #3503279

        Tarkoittaisiko tämä palkka-alea kaikille teollisuus- ja palvelualoilla työskenteleville, vain mistä muusta pitäisi luopua ja kenen, sekä mitkä ovat ne maat, joidenka kanssa pitäsi kilpailla työehdoista?

        Olisiko nykyinen rakennusala esimerkkinä, jossa ulkomainen työvoima tekee edullisesti asuntoja, jotka maksavat silti tolkuttoman paljon? Onko siis rahat jälleen väärissä taskuissa ja miten hintatasomme käy mahdollisen suorittavan portaan halpuutuksen jälkeen?

        0

        Ilmoita asiaton viesti

  • kosonenjuhapekka
   Vastaus kommenttiin: #3502958

   Useimman suomalaisen, yli 40 vuotta työelämässä olleen eläke jää 1600-2000 euron tasolle. Siinä ei maahanmuuttajien eläke paljoa huonommaksi jää.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Kari Helstamo #3503010
    Vastaus kommenttiin: #3502996

    No tonni on aika vähän, mutta siinä tuli myös ilmi sellainen seikka, että vanha maahanmuuttaja saa sen pienimmän eläkkeen, mutta sossu maksaa vuokran, joten käteen jäävä osuus on aika lähellä sitä, joka on kuitenkin ehtinyt tehdä töitä.

    Minun pitäsi saada noin 2100€/kk, kun olen ollut n. 47 vuotta töissä normipalkalla ja hyvin vähän työttömänä.

    Kaveri on myös toiminut tulkkina ja maahanmuuttajat saattavat kuvitella esimerkiksi tonnin olevan iso raha, kun kuulevat sen virkailijalta, koska se on sitä lähtömaassa, jossa elinkustannukset ovat paljon pienemmät.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • Pasi Ranta
     Pasi Ranta #3503310
     Vastaus kommenttiin: #3503010

     Nykyisen kaltainen maahanmuutto ei taatusti pelasta yhtään mitään, tuhoaa sen sijaan loputkin Suomen hyvinvointivaltiosta. Mitään osaajia tänne ei tänne tule, tunnetuista syistä. Siispä firmat muuttavat sinne minne osaajatkin suostuvat muuttamaan. Lopputulos on arvattavissa.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • Kari Helstamo
      Kari Helstamo #3503336
      Vastaus kommenttiin: #3503310

      Nyt pitäsi tietää minkä tasoisia osaajia kaivataan. Huippuosaajat menevät mieluiten Meksikoon eikä ihme, kun katsoo ohjelmia, missä heille etsitään asuntoja. Siinä loskasuomi jää kevyesti kakkoseksi…

      Tavallinen teollisuustyössä pärjäävä saattaa taas tyytyä hieman vaatimattomanpaan ilmanalaan.

      0

      Ilmoita asiaton viesti

      • Pasi Ranta
       Pasi Ranta #3503363
       Vastaus kommenttiin: #3503336

       Tarkoitin lähinnä noita huippuosaajia, joista kokoomus, ek ja hallitus jatkuvasti puhuu. Eihän tänne tuollaiset tule. Hyvin vähän ketään muutakaan työntekijää, sossulle elätettäviä kyllä tulee. Rapiat 17 vuotta sitten itse lopetin ulkomaille liikennöinnin, vuodesta toiseen taksat laski ja kustannukset nousi. Otettiin tilalle liikennöitsijöitä silloisista balttian maista tilalle ja kuskeja samoin suomalaisiin autoihin. Nyt sitten huudetaan kuljettajapulaa.. Samahan kävi metalliteollisuuden koulutukselle jo 1990 luvulla, Joku silloinen ministeri kävi sopimassa ennen eu:hun liittymistä, ettei Suomessa tarvita telakkateollisuutta?Lieneekö tuo sitten totta vai tarua? Turun Sanomissa siitä oli mielipidekirjoitus aikanaan.

       +1

       Ilmoita asiaton viesti

 2. PasiRipari
  Pasi Ripari #3503374

  ”helpoiten ongelma ratkeaisi, jos syntyvyys ja maahanmuutto, eli maksajien määrä, lähtisikin kovaan nousuun”

  Näin YLE:n uutiset tänään. Maahanmuutto (niputettuna yhteen) joka maksaa meille miljardeja vuosittain, on samaan aikaan rahasampo. Olisi kiva kuulla miten tämä yhtälö toimii käytännössä.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • Kari Helstamo
   Kari Helstamo #3503435
   Vastaus kommenttiin: #3503374

   Miten sitten tuohon sovittaa vaatimuksen ekologisuudesta, jos ihmismäärän ja tuotannon pitää jatkuvasti kasvaa?

   Kukaan ei ole ainakaan minun tietääkseni sanonut millä ihmismäärällä tasapaino saavutettaisiin.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • MBjork
    Mikael Bjork #3503490
    Vastaus kommenttiin: #3503435

    Esimerkiksi kirurgiassa olemme lisänneet palvelutuotantoa 10X, eli sama määrä ihmisiä samalla määrällä tunteja päivässä tuottaa 10-kertaa enemmän leikkauksia kuin ennen.

    Tämä on ollut mahdollista vain mini-invasiivisten toimenpiteiden ansiosta, joita kehitettiin Suomessa vielä 90-luvun lopulla.

    Vastaavia asioita olisi suhteellisen helppo keksiä, mutta se edellyttää systeemitason murrosta, heräämistä siihen tosiasiaan, että sairaanhoidon haasteisiin voidaan kehittää ratkaisuja vain siinä tapauksessa, että lääkärit ja hoitajat – eli kliinikot – osallistuvat T&K projekteihin ja ideoivat seuraavan sukupolven ratkaisuja.

    Toisin kuin ”tekno”-alalla yleensä, jossa sovelluksen kehittäjä tekee sovelluksia toisille sovellusten käyttäjille, ja joilla on yhteinen kieli, kulttuuri ja toimintatapa globaalilla tasolla (käytetyt kielet, termit, käytännöt), lääketieteen tekniikan alalla vastaavia kehityksiä saadaan aikaan vain jos nöyrästi mutta vahvalla itsetunnolla tehdään yhteistyötä monialaisesti.

    Esimerkiksi kun isäni maailman ensimmäisenä loi intraoperatiivista ultraääntä (iUS) jonka perusteella osoitimme että MRI kuvia voi käyttää navigoinnissa, tämä luonnistui vain siitä syystä, että hän ”tyhmänä lääkärinä” pyysi sen ajan devaajia ja fyysikkoja puhumaan selkokieltä, ja ideoi sitten heidän kanssaan että miten voisimme tehdä seuraavan sukupolven ratkaisuja.

    Sen sijaan esimerkiksi erilaisista potilastietojärjestelmähankkeista sekä niistä nousseista ongelmista voimme oppia, että teknologia ei sekään ole itseisarvo.

    0

    Ilmoita asiaton viesti