Inflaatiota ei tule maksattaa työntekijöillä, lyhennettäköön siis työaikaa
Taloustieteilijä Thomas Sowell kutsui inflaatiota piilotetuksi veroksi, jolla ryöstetään kansalaisten ostovoima.
Nyt inflaation ollessa noin seitsemässä prosentissa, olisivat vähintään seitsemän prosentin yleiskorotukset eettisesti oikein. Tämä kuitenkin itsessään ruokkisi inflaatiota, joka on haitallista.
Tähän ongelmaan on olemassa ratkaisu: siltä osin kuin yleiskorotukset alittavat inflaation, lyhennettäköön työntekijöiden työaikaa vastaavasti. Esim. viiden prosentin erotus tarkoittaisi viikottaiseen työaikaan noin kahden tunnin työajan lyhennystä vuosittain.
Niin kauan kuin työmarkkinajärjestöt neuvottelevat puolestamme, tarvitsemme lain suojaa siltä varalta, että ne päättävät yhdessä tuumin heittää meidät junan alle.
Kirjoittaja on liberaali filosofi.
PS. Harkitsen kansalaisaloitteen laatimista tästä, jos jotakuta kiinnostaa osallistua, pyydän olemaan yhteydessä.
Työajan lyhennyksestä seuraisi aivan sama yritysten kustannuksia nostava vaikutus kuin palkankorotuksista.
Toki työajan lyhennys voisi jollain muulla perusteella olla kannatettavaa. Ehkei kuitenkaan tilanteessa jossa kärsitään työvoimapulasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä ideologinen syy sille, miksi hintojen on annettu nousta, on talouspakotteiden asettaminen Venäjälle Ukrainan sodan takia. Siihen ideologiseen ajatukseen sisältyy se että Suomen kansa kärsisi selkänahoissaan ”solidaarisesti” hyvän asian puolesta. Asialla lienee myös kansan keskuudessa suopeutta sen verran, että asia saa olla näin eikä poliittinen prosessi edes vaalien yhteydessä tule vaatimaan siihen muutosta. Ei myöskään työajan lyhennystä.
Ilmoita asiaton viesti
Inflaation seurausten kantaminen on kohtuullista huomioida, mitä enemmän vaikuttaa.
Millä tavoin hyvä,… vaikea sanoa. Blogin aihe on tärkeä, siinä missä taloutta on tarkoitus käsitellä.
Jos ei tällaset kelpaa, millähän mahtaisi olla käsittelyarvoa.
Ilmoita asiaton viesti