Järjestörahoitusuudistus – kaalimaan uuden aidan speksit eivät saa tulla pässiltä

Rahapelituotoilla tuetuille toimijoille aletaan valmistella korvaavaa rahoitusmallia (Valtioneuvoston viestintäosasto, 26.8.2021):

”Rahoitusmalli laaditaan yhteistyössä edunsaajien kanssa.”

Sen sijaan että uudistuksessa kuunnellaan kaalimaan pässejä, olisi paikallaan lukea mm:n OECD:n tuoretta (16.6.2021) tutkimusraporttia Civic Space Scan of Finland:

”While Finland supports CSOs both at home and abroad with significant amounts of public funding, several challenges are increasingly evident, including diminishing CSO autonomy, little strategic direction, insufficient impact evaluation, and heavy bureaucratic procedures for funding and fundraising.”

Perimmäinen ongelma Suomen kolmannessa sektorissa on se, että se ei ole enää kolmas sektori, vaan julkisen sektorin jatke – näin ei voida edes puhua autonomiasta, sillä sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Merkittävä osa kolmannen sektorin tekemisestä on kuitenkin tärkeää, eli jonkinlainen ratkaisu tähänkin autonomia vs palvelut ongelmaan on löydettävä.

Säästääkseni hallituksen nimittämän työryhmän aikaa, alla (ainakin toistaiseksi) paras ratkaisuehdotus – rahoitus jaetaan kahtia:

Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat välttämättömät / lakisääteiset palvelut. Näiden toimijoiden rahoitus hoidetaan niin, että julkinen sektori (valtio, maakunta, kunta) kilpailuttaa ne ostopalveluina sopivin aikavälein. Tämä tuo näille toimijoille kaivatun ennustettavan, vakaan ja autonomian turvaavan riittävän rahoituksen.

Toiseen kategoriaan kuuluvat kaikki muut toimijat, joiden rahoituksen totaalimäärä päätetään eduskunnassa. Päätetty summa jaetaan kansalaisten kesken tasan, ja jokainen kansalainen saa itse päättää mitä yhdistystä tms. tukee jäsenmaksuillaan. Kutsutaan tätä vaikka kansalaisyhteiskuntapalveluseteliksi, jonka seurauksena kyseessä on oikeasti kolmas sektori, jolla on täysi autonomia, ennustettava ja vakaa rahoitus olettaen että pitää jäsenensä tyytyväisinä.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

PS. koska uudistus ei mitä luultavimmin päädy lähellekään ehdottamaani ratkaisua, luovutan jo nyt uudistuksen käyttöön sopivan logon:

 

+1
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu