Kaikki poliittiset hallintoneuvostot tulisi lopettaa

Sheikki Laakso puhui suunsa puhtaaksi, josta kiitokset ovat paikallaan:

Rajuja lausuntoja VR:n valvojalta potkukohusta: ”Ei me olla edes kumileimasin, kun ei meille kerrota mitään” (IL 21.4.2022)

Suomi on täynnä kansanedustajien miehittämiä hallitusneuvostoja, joista maksetaan tämän suuruusluokan palkkioita (vrgroup.fi):

”Hallintoneuvoston puheenjohtajalle maksetaan palkkiona 800 euroa kokoukselta, varapuheenjohtajalle 600 euroa kokoukselta ja jäsenille 500 euroa kokoukselta. Lisäksi jokainen yhtiön hallituksen ja hallintoneuvoston jäsen saa VR:n vapaalipun. ” 

Sitran hallintoneuvosto:

”Kuukausittain maksettava palkkio hallintoneuvoston jäsenille on 493,87 euroa, hallintoneuvoston varapuheenjohtajalle 592,64 euroa ja hallintoneuvoston puheenjohtajalle 740,80 euroa. Kultakin kokoukselta maksettava kokouspalkkio on kolmasosa kuukausipalkkiosta. Hallintoneuvoston sihteerin kuukausipalkkio on 492,53 euroa.”

Ylen hallintoneuvosto:

”puheenjohtajan palkkio 950 euroa/kokous
varapuheenjohtajan palkkio 750 euroa/kokous
muiden jäsenten palkkio 650 euroa/kokous.”

Ylläolevat, ja muutenkin valtaosa näistä hallintoneuvostoista ovat Laakson kuvaamia harmittomia ja hyödyttömiä kampaviinerinsyöntikerhoja, mutta esim. Veikkauksen hallintoneuvosto on suorastaan yleishaitallinen (IL 22.4.2021), ja palkkiokin on ollut sen mukainen:

Yksi kokous Veikkauksessa – 4700 euron palkkio (TS 11.1.2012):

”Veikkauksen hallintoneuvostossa istuvat kansanedustajat saivat viime vuodelta mukavia sivutuloja pienellä vaivalla. Yhteen kokoukseen osallistumalla pystyi kuittaamaan 4700 euron palkkion.”

Esim. Fortum luopui Osakesäästäjien keskusliiton ajamana hallintoneuvostostaan jo 2011:

Fortumin hallintoneuvosto historiaan (KL 1.4.2011)

Mutta edelleen aivan liian monta ylimääräistä kansanedustajien hillotolppaa löytyy Suomesta – nämä kaikki pitäisi ajaa systemaattisesti alas, ja valvonta siirtää siihen sopivalle instanssille, esim. Valtiontalouden tarkastusvirastolle.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+16
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu