Kansalaistoiminta voittaa – loppusijoitetaan hajasijoitetut automaatit ahneuden muistomerkkiin

Ainakin kymmenen vuotta myöhässä: Arviointiryhmältä huutia Suomen rahapelijärjestelmälle: Ehdottaa kauppojen ja huoltoasemien peliautomaateista luopumista kokonaan (KL 23.10.2020), mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan:

”Rahapeliautomaattien sijoittelua Suomessa ja vertailumaissa tarkastellut ryhmä ehdottaa peliautomaattien mainonnan lopettamista kokonaan ja myös pelien poistamista jokapäiväisestä arkielämän ympäristöstä.”

Tämän raportin (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/) myötä pidän ensimmäistä kertaa todennäköisenä että näin tulee tapahtumaan – Suomi tullee luopumaan hajasijoitetuista automaateista, vaikka sekä poliitikot puoluekannasta riippumatta että urheilun, kulttuurin ja sosiaalityön edunvalvojat ovat tätä muutosta vastaan taistelleet.

Huomionarvoista on, että tämä muutos ei lähtenyt politiikasta, vaan kansalaistoiminnasta. Ensimmäinen varsinainen yritys oli kansalaisaloite:

Rahapeliautomaatit poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta

joka keräsi 20 675 nimeä määräaikaansa 22.10.2019 mennessä. Nähdäkseni tämän verran nimiä on mahdollista kerätä ilman yhdistyskentän, median tai puolueiden tukea – jokainen näistä vaikeni aloitteen kuoliaaksi. Yhdistyskenttä pelkäsi avustustensa puolesta, media mainostulojensa, puolueet hillotolppansa.

Nyt tuuli on kääntynyt.

Seuraavan kerran kuin joku kertoo, että vain eduskunnasta käsin voi vaikuttaa, niin kannustan muistuttamaan, että kansalaistoiminta on saanut tässä nimenomaisessa asiassa aikaan enemmän hyvää parissa vuodessa kuin poliitikot vuosikymmeniin. Eikä eduskunnan track record muissakaan asioissa ole mitenkään mairitteleva.

Mutta jos tätä kirjoitusta sattuu joku kansanedustaja lukemaan, niin edessäsi on vielä päätös siitä, että hyväksytkö ajanpeluun hajasijoitettujen automaattien tunnistautumisella (peliongelmaisten kustannuksella), vai hypätäänkö suoraan lopulliseen ratkaisuun, eli niistä luopumiseen?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

PS. kun n. 18000 hajasijoitettua automaattia vihdoin tulee tarpeettomaksi, niistä saisi upean nähtävyyden jonnekin päin Suomea. Sijoitetaan kaikki nämä peliautomaatit valtavaan halliin (tai vaikka hiekkakentälle) muistuttamaan ihmiskuntaa siitä, mihin demokratia on valmis ahneudessaan.
Tämä siis toki sen jälkeen kun niistä on kaikki kierrätettävä otettu irti.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu