Kiinteistöveron voisi täysimääräisesti korvata käyttämättömän rakennusoikeuden verotuksella

Helsinkiläinen taloyhtiö keksi tavan tienata satoja tuhansia euroja – ”Tästä on muodostunut suoranainen trendi”, toteaa lakimies (HU 21.8.2021) – kaavoittajan kynän heilahduksella taloyhtiölle runsas kaksi miljoonaa euroa mannaa taivastaa  (AA 15.11.2019), josta kaupunki kuittaa noin 400 000 euroa maankäyttömaksuna (= piiloverona). Selvyyden vuoksi, tontti on arvoton ilman kunnan sille myöntämää rakennusoikeutta, ja tontin arvo määrääntyy sen mukaan paljonko kunta rakennusoikeutta tontille myöntää.

Vaikka täydennysrakentaminen on parasta rakentamista, niin kunnallisveronmaksajana on mielestäni typerää, että kaavoittaja jakaa lottovoittoja sinne tänne, sillä tälläinen menettely on muilta kuntalaisilta pois. Tämän sijaan ehdotan, että annamme ”lottovoiton” Helsingin kaikille kiinteistöveroa maksaville tahoille.

Ensin hieman taustaa – Helsingin verotulot ovat noin 3,5 mrd euroa vuodessa (2019), ja kiinteistövero tuottaa siitä noin 5%, eli 175 miljoonaa euroa vuodessa.

Jos myöntäisimme Helsingin jokaiselle tontille sopivan määrän lisärakennusoikeutta (esim. x 2), ja korvaisimme kiinteistöveron käyttämättömän rakennusoikeuden verotuksella niin, että verosubjektien verorasitus pysyisi identtisenä, synnyttäisimme tilanteen, jossa verosta pääsee eroon rakentamalla lisää.

Näin kaupungista häviäisi kaavoittajan ylläpitämä keinotekoinen niukkuus ns. yön yli, ja samaan hengenvetoon arkkitehtikunnan nalkutus siitä, kuinka nykyään rakennetaan vääränlaista:

Rakennuttaja keksi tavan kiertää sääntelyä: Vantaalle tehtiin talo, jonka asunnoissa on vessa eteisessä – ”Mielestäni tämä on innovatiivinen ratkaisu” (HS 24.8.2021)

On tärkeää ymmärtää, että pienet asunnot ovat seurausta sääntelyn aiheuttamasta keinotekoisesta niukkuudesta (rakennusoikeuspulasta), eikä seurauksia kannata lähteä ratkomaan lisäsääntelyllä (= kieltämällä pienien asuntojen rakentaminen).

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

0
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu