Korona on kanssamme, kuinka minimoimme sen vahingot vastaisuudessa

Nyt koronan kerran sairastaneena, ja nähtyäni miten tauti puree vanhempiin sukupolviin, olen sitä mieltä, että tarvitsemme pysyvän järjestelyn minimoimaan taudin tarttumista.

Tällä en tarkoita ravintoloiden sulkemista, koronapassia, tai mitään muitakaan viime vuosien ”innovaatioista”, vaan vallitsevan lainsäädännön kattavaa noudattamista:

Koronaviruksen tahallisesta levittämisestä voisi tulla pitkä linnatuomio – Suomen laki on tuntenut tartuntataudit pitkään (Yle 19.3.2020)

”Jos vähät välittää tartunnastaan ja peräti levittää virusta tarkoituksellisesti, saattaa syyllistyä terveyden vaarantamiseen. Siitä voi maksimissaan saada neljän vuoden vankeustuomion.”

Vaikka tämä kuulostaa melko dramaattiselta, lopulta ohjeistus, jota kansalaisten pitäisi noudattaa, ei ole monimutkainen:

  1. Jos sinulla on flunssan oireita, sinun ei tule lähteä kotoasi, vaan sairaslomaa pitää myöntää etänä (vaatii käytännön toteutuksen valtakunnallisesti) tai omalla ilmoituksella
  2. Jos kuitenkin syystä tai toisesta joudut lähtemään kotoasi, käytä tarvittavaa suojavarustetta (edit: hengityssuojain) ja huolehdi etäisyyksistä (kokoontumiset, massatapahtumat, baarit jne. ei ok)
  3. Jos tiedät, että sinulla on flunssan oireita ja poistut kotoasi ilman tarvittavia suojavarusteita tai et huolehdi etäisyyksistä, sinua syytetään terveyden vaarantamisesta

Kirjoittaja on liberaali filosofi

PS. koska palstalla on ajoittanut näkynyt libertardikommenteja, on paikallaan kerrata liberalismin ydinajatus: jokaisen oikeus elää haluamallaan tavalla niin kauan kuin ei vahingoita muita.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu