Kuinka pelastaisin pienyritykset vastaisuudessa

Valtiovarainministeri Kulmuni: Yrityksille tulossa miljardin tukipotti, rahat halutaan liikkeelle nopeasti (Yle 26.3.2020):

”Yritysten rahoitus hoidetaan Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta. Kulmunin mukaan nyt ei ole aikaa ryhtyä luomaan rahoitukselle uusia kanavia.”

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on täysin valmistautumaton nykyiseen kriisiin, sekä yksilöiden että yritysten osalta – Kela ja työttömyyskassat ovat jo tukossa hakemuksista, ja seuraavaksi saman kohtalon kokevat Business Finland + Ely-keskukset.

Näillä kuitenkin mennään toistaiseksi, mutta ensi kriisiä ajatellen olisi paikallaan pohtia millainen olisi paras mahdollinen järjestelmä.

Ensinnäkin, olennaista on erottaa yrityksen ja sen työntekijöiden sosiaaliturva toisistaan. Kansalaisten tarve maksaa asuntonsa vuokra ja syödä ei riipu mitenkään yrityksistä, siispä ei ole mitään syytä tai tarvetta kanavoida sosiaaliturvaa kansalaisille yritysten läpi.

Perustulo on paras tapa huolehtia kansalaisten sosiaaliturvasta, se pitää huolen siitä, että riippumatta elämäntilanteesta elinkustannukset kyetään kattamaan.

Yritysten sosiaaliturvaa tarvitaan harvoin, mutta nyt olemme sellaisessa tilanteessa. Kyse on käytännössä siitä, miten voimme estää muuten elinkelpoisten yritysten konkurssit kysynnän tilapäisesti sakatessa julkisen vallan määräämän poikkeustilanteen takia.

Suurimman osan pienyrityksistä ajaa konkurssiin kiinteät kulut, eli usein käytännössä palkat, vuokrat ja mahdolliset lainakorot. Jos sosiaaliturvajärjestelmämme olisi kunnossa (edellämainittu perustulo), yritykset voisivat lomauttaa kaikki työntekijänsä sekä yrittäjän itsensä, joka vähentäisi kiinteitä kuluja merkittävästi.

Tämän jälkeen jäljelle jäisivät enää muut kiinteät kulut, usein käytännössä vuokra & lainakorot (muttei lyhennykset) – näiden osalta olisi hyvä, jos yritykset voisivat lomauttaa itsensä. Tällöin yrityksen toiminta lopetettaisiin toistaiseksi, ja yrityksen kiinteät kulut laskutettaisiin voimassa olevien sopimusten mukaisesti esim. Business Finlandilta. Tämän vaihtoehdon pitäisi tietysti olla mahdollista vain silloin kun nykyisenkaltainen ”poikkeustila” on julistettu.

Tiedostan kyllä, että tälläinen järjestelmä on altis väärinkäytöksille esim. ylivuokrien muodossa, mutta toisaalta Business Finlandilla olisi erinomainen ymmärrys siitä mitä mikäkin maksaa, jolloin petokset eivät ole erityisen helppoja.

Jari Sarasvuo puhui aikoinaan ruutanastrategiasta (IS 30.7.2009), käytännössä kyse on tämän strategian yhteiskunnallisen tason toteutuksesta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu