Veikkauksen edunsaajien EU-lobbaus saattaa olla avustuspetos

Veikkauksen avustusjärjestöt maksoivat suurilla summilla kokoomuslaisen lobbarin palkkaa – lisäksi vaiettu rahoittaja antoi kuluihin 360 000 euroa (TE 7.1.2020):

”Rahapelimonopolin tuotoilla toimivia aloja edustavat järjestöt ovat muodostaneet Veikkauksen edunvälittäjien verkoston, jonka tavoitteena on puolustaa Suomen rahapelijärjestelmää ja sen tuottamaa rahavirtaa.”

Veikkauksen oma panos 360 000 euroa varmasti häviää mukavasti yhteiskuntasuhdetirehtöörin kustannuspaikalle, mutta yhdistysten osuudesta löytyy mielenkiintoinen detalji. Arpajaislaki (Finlex) nimittäin määrittelee, että yhdistyksille jaettavasta tuotosta käytetään:

”1) 53 prosenttia urheilun ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen sekä nuorisotyön edistämiseen;
2) 43 prosenttia terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen;
3) 4 prosenttia hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.”

Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että ylläolevien rivien summa on 100%. Yhtään prosenttia, tai edes prosentin promillea ei jää käytettäväksi rahapelimonopolin puolesta lobbaamiseen EU:ssa.

Kulta ry:n (kulttuuri ja taidealan keskusjärjestö) pääsihteeri Rosa Meriläinen kuitenkin puolustaa päätöstä:

”Veikkauksen monopolin säilyminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Järjestöt ovat olleet mukana kantamassa vastuuta tästä ihan omilla rahoillaan. Se osoittaa vastuullisuutta.”

Veikkausvaroilla rahoitettujen yhdistysten omasta rahasta puhuminen vaatii todella erikoista moraalista kompassia, mutta kyse saattaa olla myös petoksesta – rahapelitoiminnan tuotot on käytettävä kuten anomuksessa on esitetty, eikä yhdessäkään anomuksessa ole käsittääkseni lobbaamista mainittu.

Tokihan on mahdollista, että kyseiset rahat ovat ilmestyneet jostain muualta kuin rahapelitoiminnan tuotoista, mutta tämän jätän mielelläni poliisin selvitettäväksi.

Tutkivalle journalistille Antti Honkamaalle kuitenkin tästä jutusta virtuaalinen lumilapiopalkinto, pyydän mitä kunnioittavimmin jatkamaan kaivelua kohti lopullista kysymystä:

Kuinka suuri osa kolmannen sektorin tuista myönnetään väärin perustein, kuten esimerkiksi valehdelluin jäsenmäärin, tai niitä käytetään väärin, eli esim. turhiin hallintokuluihin?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. kannattaa lukea Talouselämän juttu, se kertoo maailman vähiten korruptoineimmasta maasta:

”Vihreiden ex-kansanedustaja Meriläisen lisäksi myös muille politiikassa toimineille on järjestynyt johtopaikkoja Veikkauksen edunvälittäjien verkoston muodostavista järjestöistä.”

Sekä taustaa Veikkauksen edunvälittäjien alkuperäisestä nimestä: Veikkauksen edunsaajat ry, AA 6.3.2019

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu