Lex Ahola: Omalle tontille pitäisi saada rakentaa niin monta asuntoa kuin haluaa

Väittelen tasaisin väliajoin Helsingin yleiskaavapäällikön kanssa Twitterissä, ja tänä aamupäivänä väittelyn sisältö käsitteli Uudessa-Seelannissa hiljattain läpi mennyttä lakia, joka kieltää omakotitaloaluiden (single family zoning) kaavoituksen.

Yleiskaavapäällikön mukaan laki on turha, koska samaan lopputulemaan pääsee ilmankin – kaavalla. Epäilemättä laki oli turha myös Uuden Seelannin yleiskaavapäälliköiden mielestä, sillä laki rajoittaa heidän valtaansa.

Vaikka kaavoitus muodossa tai toisessa on tunnettu koko ihmiskunnan historian ajan, kaavoitus nykyisessä muodossaan kehitettiin rotuerottelua varten Yhdysvalloissa – niksi oli rajoittaa asuntojen rakentamista sinne minne ihmiset halusivat muuttaa. Vaikka tämä tavoite on pääsääntöisesti jo unohdettu, asunnonomistat havaitsivat että asuntojen rakentamisen rajoittaminen kasvattaa heidän varallisuudensa arvoa, ja tällä tiellä edelleen ollaan – kaavoituksen ensisijainen tarkoitus on ylläpitää niukkuutta (AA 11.15.2019).

Taloustieteessä on laaja konsensus rakentamisen estämisen haitallisuudesta, mutta harvoin poikkeuksin länsimaat vannovat sen nimeen. Uuden-Seelannin uudistus on kuitenkin askel parempaan suuntaan. En kuitenkaan kopioisi sitä sellaisenaan, vaan lähtisin hakemaan ratkaisua Japanista:

Why Tokyo is the land of rising home construction but not prices (FT, 3.8.2016)

”A private developer cannot make you sell land; a local government cannot stop you using it. If you want to build a mock-Gothic castle faced in pink seashells, that is your business.”

Ehdotan siis lakiuudistusta, joka antaisi maanomistajille täyden vapauden päättää paljonko asuntoja haluaa tontilleen rakentaa. En siis kannata tämän suhteen täyttä vapautta, eli tontille kuin tontille ei saa kaatopaikkaa tai meluavaa teollisuutta laittaa, mutta yhtäkään hyvää syytä miksi asuntoja ei saisi omalla riskillään rakentaa sinne minne lystää ei ole.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+1
AmosAhola
Kokoomus Helsinki

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu