Li Anderssonin vappusatanen vastaan Aholan aktiivimalli

Vasemmistoliiton Li Andersson: Sadan euron elvytysseteli kaikille – koronakriisin talousvaikutukset huolestuttivat vappupuhujia (Yle 1.5.2020) sai oikeiston twitteristit kitisemään, ja vastineen Heikki Pursiaiselta: Li Anderssonin palvelusatanen vastaan ihan oikea satanen (Mustread.fi, 2.5.2020).

Lähtökohtaisesti oikeisto kitisee, koska ehdotus tuli vasemmalta, mutta Pursiaisella on joitakin sinänsä päteviä argumentteja (= esimerkkitapauksia):

Liisa: normaalituloinen henkilö, jonka kulutuskäyttäytyminen ei palvelusetelin myötä muutu, pelkästään lisääntyy.

Karoliina: ”säästää” palvelusetelin.

Marjo: myy palvelusetelin. Tämän estäminen on triviaalia elektronisella palvelusetelillä (= maksukortilla), jolla ei voi tehdä tilisiirtoja, vaan pelkästään maksutapahtumia.

Ensimmäinen ja toinen argumentti ovat valideja, olettaen että palveluseteliä voi käyttää kaikissa mahdollisissa palveluissa – käytännössä jokainen meistä käyttää satasen kuussa joihinkin palveluihin.

Mutta, the devil is in the details – jos määrittelemme palvelusetelin käyttötarkoituksen niin, että sitä voi käyttää vain liikuntaan, terveyteen, koulutukseen, kulttuuriin tai joukkoliikenteeseen, niin tilanne olennaisesti muuttuu.

Kaikki nämä ovat palveluita, joita emme varsinaisesti halua käyttää. Hammaslääkärissä käynti ei ole sen miellyttävämpää puuhaa kuin seinäkiipeily, mutta allekirjoittanutkin on jälkimmäistä harjoittanut ihan vaan sen takia että liikuntasetelit meinasivat mädäntyä taskuun. Hammaslääkärissäkin kävisin vuosittain olettaen että terveyssetelit uhkaisivat vanheta.

Tältä osin Anderssonin ehdotus ei ole hyvä:

”Vasemmistoliitto esittää, yhtenä elvytyskeinona, että kaikille suomalaisille jaetaan esimerkiksi sadan euron “elvytysseteli”, joka olisi käytettävissä kulttuuri- ja palvelualoilla, kuten kivijalkakaupoissa, keikkapaikoilla, ravintoloissa ja parturi-kampaamoissa, Andersson ehdotti.”

Jos Anderssonin vappusatanen käy kaikissa palveluissa, niin Pursiaisen ehdotus jakaa palvelusetelien sijaan satalappunen kaikille on validi.

Kertamällin sijaan on myös järkevämpää jakaa 1,5 euroa päivittäin,  Aholan aktiivimallin (AA 19.5.2018) mukaisesti.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu