Lukukausimaksut – riita poikki, voita väliin

Miten Suomi selviää koronakriisistä? Vihriälän selvitysryhmä esittää hallitukselle oppivelvollisuuden pidentämistä, lukukausimaksuja ja tukea yrityksille (Yle 8.5.2020) on herättänyt laajasti keskustelua. Eräs nokkela twitteristi totesikin, että lukukausimaksut ovat kuin persilja 90-luvulla, kukaan ei halua, mutta joka paikkaan sitä tungetaan.

Selvitysryhmän tavoite on lyhentää opiskelujen kestoa, ja ne lukukausimaksut oikeutetaan sillä, että opiskelut kasvattavat tulevaisuudessa henkilön tulotasoa, jolloin hänellä on varaa maksaa lukukausimaksut.

Vasemmisto kritisoi lukukausimaksuja, koska ne heikentävät yhteiskunnan heikompiosaisten mahdollisuutta koulutuksen, koska tulevaisuudesta ei koskaan voi olla varma. Kun pappa inte betalar lukukausimaksut, ja valmistumisen jälkeen ei välttämättä duunia ei tule, niin lainalla opiskelu on todellinen riski.

Vasemmiston tapa katsoa asiaa on katsoa eteenpäin, selvitysryhmän tapa on katsoa asiaa peruutuspeilin kautta. Kallistun itse vasemmiston näkökulman kannalle, sillä näin ihmiset keskimäärin ajattelevat.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita että lukukausimaksut ovat huono idea, vaan toteutuksen kanssa pitää vaan olla tarkkana.

Ehdotan, että lukukausimaksuja peritään korkeakoulutuksen ensimmäisen tutkinnon tavoiteajan ylittävästi opiskelusta.

Ts. jos valmistut ajallaan ja suoritat vain yhden tutkinnon, niin lukukausimaksuja ei peritä.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu