Maaginen luku kahdeksan: Listaamattomien yritysten osinkoverotuksesta Viron malliin

Vasemmistoliitto esittää osinkoverotuksen kiristämistä: ”Kannattaa pumpata joka vuosi maksimi­osingot, mitä verotuki mahdollistaa” (IS 10.2.2021)

Tehdään alkuun selväksi, että mielestäni erilaisten veroprosenttien, progression, etuuksien tai oikeastaan minkä tahansa yksittäisen parametrin viilaaminen edes takaisin on turhinta hommaa mitä eduskunnassa voi tehdä.

Tämä on kuitenkin poliitikkojen lempipuuhaa, koska sillä saa ääniä. Yleisesti vaikutus kansantalouteen tai oikeastaan yhtään mihinkään muuhun kuin poliitikkojen äänisaaliiseen on kuitenkin mitätön.

Saramon ulostulo ei kuitenkaan ole silkkaa prosenttien viilausta, joten siitä piste. Kun Paatero tuli syksyllä ulos samalla ehdotuksella, tein Twitteriin pollin aiheesta:

Itse äänestyksen jakauma kuvastaa nähdäkseni vastaajien ymmärtämättömyyttä aiheesta. Eräs pollin kommentoijista kuitenkin osui naulan kantaan:

”Osinkojen verotuksen pitäisi olla täsmälleen sama riippumatta siitä, onko yritys listattu pörssiin vai ei. #neutraali_verotus”

Saramolla ei toki ole mielessä osinkoverotuksen yleisen tason laskeminen samassa suhteessa kuin listaamattomien verotusta nostetaan, mutta jos näin tehdään, niin muutos on itsessään kannatettava, koska se yksinkertaistaa verotusta.

Jos ihmettelet mistä olen jargonin polliini poiminut, niin se löytyy Tuloverolain 33 b pykälästä ,jossa kyseinen prosentti on kahdeksan:

Kahdeksan on se luku, mihin Saramon olisi kannattanut tarttua. Ajantasainen tuloverolaki on vuodelta 1992, jolloin kahdeksen prosentin riskitön tuotto oli normaalia, ja tämä parametri on (valitettavasti) kirjattu lakiin. Idea on siinä, että rahaa kannattaa pitää taseessa sen sijaan että sen ottaa ulos poikimaan. Tämä tekee firmoista vakavaraisempia. Nykypäivänä riskitön tuotto on kuitenkin noin nolla, eli ainakaan noin korkealle prosentille ei ole hyviä perusteita.

This being said, jos yritysverotusta ruvetaan mylläämään, niin ehdotan että luovumme ennakkoverotuksesta ja siirrymme saman tien Viron malliin. Siellä yritys maksaa veroja vasta kun firmasta otetaan ulos rahaa, joko osinkoina tai palkkoina – nämä voisi puolestani verottaa samalla tasaveroprosentilla.

Vähenisi samalla turhanpäiväinen verotuksen progression viilaaminen eduskunnassa, kun olisi enää yksi prosentti mistä vääntää.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu