Maaginen luku kahdeksan: Listaamattomien yritysten osinkoverotuksesta Viron malliin
Vasemmistoliitto esittää osinkoverotuksen kiristämistä: ”Kannattaa pumpata joka vuosi maksimiosingot, mitä verotuki mahdollistaa” (IS 10.2.2021)
Tehdään alkuun selväksi, että mielestäni erilaisten veroprosenttien, progression, etuuksien tai oikeastaan minkä tahansa yksittäisen parametrin viilaaminen edes takaisin on turhinta hommaa mitä eduskunnassa voi tehdä.
Tämä on kuitenkin poliitikkojen lempipuuhaa, koska sillä saa ääniä. Yleisesti vaikutus kansantalouteen tai oikeastaan yhtään mihinkään muuhun kuin poliitikkojen äänisaaliiseen on kuitenkin mitätön.
Saramon ulostulo ei kuitenkaan ole silkkaa prosenttien viilausta, joten siitä piste. Kun Paatero tuli syksyllä ulos samalla ehdotuksella, tein Twitteriin pollin aiheesta:
Tapaus Paatero:
Muusta kuin julkisesti noteeratusta yhtiöstä saadusta osingosta 75 prosenttia on verovapaata tuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen verovuoden matemaattiselle arvolle laskettua X % vuotuista tuottoa.
Mikä X olisi mielestäsi sopiva, ja miksi?
— Amos Ahola | Kuntavaalit: Liberaalipuolue Helsinki (@AmosAhola) November 15, 2020
Itse äänestyksen jakauma kuvastaa nähdäkseni vastaajien ymmärtämättömyyttä aiheesta. Eräs pollin kommentoijista kuitenkin osui naulan kantaan:
”Osinkojen verotuksen pitäisi olla täsmälleen sama riippumatta siitä, onko yritys listattu pörssiin vai ei. #neutraali_verotus”
Saramolla ei toki ole mielessä osinkoverotuksen yleisen tason laskeminen samassa suhteessa kuin listaamattomien verotusta nostetaan, mutta jos näin tehdään, niin muutos on itsessään kannatettava, koska se yksinkertaistaa verotusta.
Jos ihmettelet mistä olen jargonin polliini poiminut, niin se löytyy Tuloverolain 33 b pykälästä ,jossa kyseinen prosentti on kahdeksan:
Kahdeksan on se luku, mihin Saramon olisi kannattanut tarttua. Ajantasainen tuloverolaki on vuodelta 1992, jolloin kahdeksen prosentin riskitön tuotto oli normaalia, ja tämä parametri on (valitettavasti) kirjattu lakiin. Idea on siinä, että rahaa kannattaa pitää taseessa sen sijaan että sen ottaa ulos poikimaan. Tämä tekee firmoista vakavaraisempia. Nykypäivänä riskitön tuotto on kuitenkin noin nolla, eli ainakaan noin korkealle prosentille ei ole hyviä perusteita.
This being said, jos yritysverotusta ruvetaan mylläämään, niin ehdotan että luovumme ennakkoverotuksesta ja siirrymme saman tien Viron malliin. Siellä yritys maksaa veroja vasta kun firmasta otetaan ulos rahaa, joko osinkoina tai palkkoina – nämä voisi puolestani verottaa samalla tasaveroprosentilla.
Vähenisi samalla turhanpäiväinen verotuksen progression viilaaminen eduskunnassa, kun olisi enää yksi prosentti mistä vääntää.
Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.
> joko osinkoina tai palkkoina – nämä voisi
> puolestani verottaa samalla tasaveroprosentilla
Nämä voisi puolestani verottaa samalla progressiivisella veroprosentilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole minulle kynnyskysymys, mutta siltikin turhaa veivaamista imo.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi tahansa ehdotus saisi vastaansa argumentin, että pääomatuloa (usein) verotetaan kahteen kertaan: ensin yrityksen tulosta verotetaan, ja sitten vielä pääomatuloa. Mitä sanoisit tähän argumenttiin? Yksi huomioitava asia on, että tämä argumentti ei päde kaikkeen pääomatuloon.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisöverokannan pitäisi toki olla nolla. Tähän suuruusluokkaan päästään luopumalla yritystuista.
Edit: Virossa tosiaan yhteisövero on nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Yritystuista tulee ensimmäisenä mieleen, että ”kun ne muutkin”. Sellaista valtiota ei taida juuri enää löytyä maailmasta, joka ei omia yrityksiään tukisi. Kun on tuo globaali ”vapaa kilpailu” tuossa… joten vedetään sitten kotiinpäin tukemalla yrityksiä suoraan rahallisesti. Joissakin tapauksissa tällä voi olla merkitystä kansainvälisessä kilpailussa pärjäämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Siltikin läpileikkaava ”yhteisövero nolla” tuntuu toimivan paremmin kuin pistemäiset tuet, mikä ei itsessään ole ihme.
Ilmoita asiaton viesti