Maakuntavero on erinomainen vero, siispä sen pitää korvata sekä valtionverotus että kunnallisverotus

Pääministeri Marin: Maakuntavero pitää säätää osana sote-uudistuksen kokonaisuutta – hallituskumppani keskusta suhtautuu veroon penseästi (Yle 3.6.2021)

Keskusta vastustaa maakuntaverotusta, koska se paljastaa että yli kahdenkymmenen maakunnan malli on rakennettu hiekalle – liian pienet maakunnat eivät kykenisi seisomaan omilla jaloillaan, vaan tarvitaan enemmän tulonsiirtoja kasvukeskuksista periferiaan.

Maakuntavero on kuitenkin erinomainen vero – valtionverotuksen ongelma ovat nimenomaan alueelliset tulonsiirrot, joilla jokainen poliitikko pyrkii ostamaan ääniä erilaisilla siltarummuilla. Näitä kutsutaan investoinneiksi, mutta todellisuudessa kyse on veden kantamisesta kaivoon. Kuolevat kunnat kuolevat joka tapauksessa, eivätkä siltarummut montaa vuotta tähän lisää aikaa.

Kunnallisverotuksen ongelma on taas siinä, että 2/3 Suomen kunnista tekee tappiota, ja jos tätä pyritään paikkaamaan nostamalla kunnallisverotusta, hyvätuloiset saattavat nostaa kytkintä.

Maakuntavero mitigoi molempia näistä ongelmista, ja siksi se on parempi tapa verottaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kolmas verotuksen ja hallinnon taso kannattaa luoda, vaan päin vastoin – maakuntavero pitää nähdä mahdollisuutena yksinkertaistaa verotusta. Parhaimmillaan kahdesta kerroksesta päästään yhteen, eli valtionverotuksesta ja kunnallisverotuksesta pitää luopua maakuntaverotuksen myötä.

Tämä on täysin mahdollista, ja valmis viiteen maakuntaan perustuva malli löytyy täältä:

Aholan maakuntamalli (AA 26.12.2019)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas numerolla 642 (Lib, Sit. RKP).

+2
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu