Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen pitää vahvistaa omaisuudensuojaa

Suomi oli pitkään tsaarinvallan alla, jonka aiheuttamat arvet näkyvät edelleen:

Kunnan armoilla – Asiantuntijan mukaan kunnat pyrkivät pakkolunastamaan yhä useammin maita taloudellista etua saadakseen (IL 09.01.2021):

”Tuusula nimittäin aikoo pakkolunastaa Åvallin suvun omistuksessa yli 350 vuotta olleen 15 hehtaarin maa-alueen Tuusulan ja Vantaan rajan läheltä.

Tuusula ei nähnyt tarvetta maksaa kiviaineksista mitään, koska se on Lindbergin mukaan alueen maanomistajien yhdenvertaista kohtelua.”

Länsimaissa tämä ei onnistuisi, mutta Suomessa kansalainen on edelleen olemassa julkista sektoria varten, eikä päin vastoin.

Käynnissä on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistus, joka tullee ottamaan kantaa myös pakkolunastuksiin. Jotta Suomi olisi vastaisuudessa nykyistä vähemmän rosvovaltio, ainakin seuraava uudistus on tarpeen:

Kuntien kaavoitusmonopoli on purettava. Maanomistajille pitää mahdollistaa maansa kaavoittaminen kunnallistekniikan hinnalla.

Jos ns. ansioton arvonnousu halutaan ulosmitata, tämä pitää toteuttaa sijaintiin perustuvaan pelkästään maapohjaan kodistuvalla verotuksella, eli maaverolla.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu