Maataloustuet kannattaisi tuoda jo vihdoin 2000-luvulle

Tyrmäys Suomen kasaamalle EU-budjetille: Rahaa palaa liikaa maatalouteen – missä panostukset ilmastoon, digiin ja rajavalvontaan?(Yle 1.12.2019

Tyrmäys tulee aiheesta. EU:n merkittävin menoerä ovat maataloustuet, noin 65 miljardia euroa. Näiden tukien pyöräyttäminen ”keskuskeittiön” kautta on pelkästään haitallista, sillä tällöin valtiot pyrkivät vetämään tukia mahdollisimman paljon kotiin päin. Mekanismi on kuvattu kirjoituksessani Elämää Mauritaniassa (AA 30.8.2017):

”En tiedä löytyykö yhteiskuntatieteestä (tai taloustieteestä) tälle virallista teoriaa, mutta kyse on siitä, että mitä kauempana tai useamman väliportaan päässä lystin maksajasta raha käytetään, sitä suurempia summia tötöillään tai kähmitään kotiin päin.

Tästä syystä maataloustuet pitäisi rahoittaa täysimääräisesti kansallisesti, mutta EU:n pitäisi asettaa niille seuraavat säännöt:

1) Maataloustukien maksimi on 2019 taso, tästä eteenpäin niiden pitää pienentyä 10% vuosittain.

2) Maataloustukien kohdentaminen ei saa olla pinta-alaperusteista, sen pitää olla täysin tuotantomääräpohjaista.

Suomella olisi mahdollisuus tuoda EU:n maataloustukipolitiikka tälle vuosituhannelle, mutta sen sijaan puheenjohtajamaan ehdotus näyttää olevan sen säilyttäminen 1900-luvulla.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu