Maksimaalinen velkavipu sijoitusstrategiana

Ei pitäisi olla yllätys, että markkinoille tungettu halpa raha aiheuttaa ylivelkaantumista (HS 2.10.2019):

”EKP:n neuvosto päätti pari viikkoa sitten, että tilanne ei muutu: ohjauskorot pysyvät alhaisena ja rahaa vyörytetään lisää. Ei ihme, jos asuntolainamarkkinoille tulleilla nuorilla on sellainen kuva, että laina ei maksa eikä tilanne muutu. Sehän se viesti on.”

Tätä viestiä kannattaa tarkastella suuremman hölmön teorian (Wikipedia) näkökulmasta ja kysyä, että korkojen ollessa nolla, kuinka paljon kannattaa maksaa asunnosta jonka arvo tulee tulevaisuudessa nousemaan?

Vastaus on helppo: kuinka paljon tahansa.

Suomessa tämän on ymmärtänyt moni, ja lehdistä voimme lukea sankaritarinoita:

Miljoonavelka ei hetkauta Olli Turusta, jolla on 30 sijoitusasuntoa – ”Milli velkaa pitää miehen liikkeessä”  (TE 2.10.2019)

Tämä on ollut ajan henki jo viimeisen vuosikymmenen, ja se tulee jatkumaan ainakin toistaiseksi, jolloin velkavivun maksimointi on ollut, ja on vieläkin täysin rationaalinen sijoitusstrategia.

Kristallipalloa ei kuitenkaan tarvita ymmärtämään sitä, että asuntojen hinnat eivät voi kasvukeskuksissakaan nousta ikuisesti – maakunnissa tämä on tietysti jo ymmärretty (kuva Findikaattorista):

Jolloin kysymys on, että jatkuuko nykymeno kasvukeskuksissa vielä vuosia vai vuosikymmeniä. Toki on tärkeää huomioida, että arvonnousu perustuu matalan korkotason lisäksi siihen, että kasvukeskukset pitävät huolen siitä, että rakennusoikeutta kaavoitetaan liian vähän. Riittävä tarjonta johtaisi myös asuntojen hintojen laskuun.

Tätä kehitystä kannattaa toki tarkastella kansantaloudellisestakin näkökulmasta – olemassaolevien kiinteistöjen arvonnousu on nollasummapeliä, eikä siitä ole mitään kansantaloudellista hyötyä, mutta kyse on tulonsiirrosta ensiasuntojen ostajilta asuntovarallisuuden omistajille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. en kannusta velkavivun maksimointiin, vaikka se lyhyellä aikavälillä rationaalinen strategia onkin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu