Marja Sannikka – tehokkaimmat keinot alentaa asumisen hintaa Suomessa

Asuminen Suomessa on järjettömän kallista (Yle 19.3.2021)

VATT:n tutkija Essi Eerola on oikeassa siinä, että tarjonnan lisääminen on paras keino pitää asumisen hinta kurissa, ja että nykyjärjestelmän puitteissa ratkaisun avaimet ovat kuntapäättäjillä, eivätkä eduskunnalla.

Eduskunnalla on kuitenkin valta halutessaan muuttaa järjestelmää, mutta ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen esittämät keinot ovat silkkaa puuhastelua.

Jos halutaan ns. laittaa tuulemaan, niin näillä valtakunnallisilla konsteilla se onnistuisi:

  1. Käynnissä on maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus, joka mahdollistaisi kuntien vallan vähentämistä niin, että niiltä otetaan mahdollisuus estää täydennysrakentamista pois – käytännössä tämä tarkoittaisi, että keinotekoinen niukkuus rakennusoikeudesta poistuisi. (kts. ns. Japanin malli)
  2. Myös käynnissä oleva sosiaaliturvauudistus mahdollistaa asumistuen korvaamisen korvamerkitsemättömällä perustulolla, joka synnyttää asukkaille paremmat kannustimet minimoida asumiskustannuksiaan.
  3. Jo ennen perustuloon siirtymistä, asumistuen kustannukset kannattaa siirtää valtiolta kuntien hartaille, joka synnyttäisi niille kannustimet minimoida vuokratasoa, eli maksimoida asuntotuotanto.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu