Markkinahintainen asukaspysäköinti on kaikkien helsinkiläisten etujen mukaista

Monen autoilu voi kallistua roimasti: Helsingissä pysäköintipaikat saattavat vähentyä ja maksut nousta rajusti – asukas: ”Ei mitään järkeä” (Yle 2.5.2022) on monella tapaa surullinen esitys:

”Tuuli Metsämerelle ongelmia on aiheuttanut se, ettei kylään tuleville vieraille tunnu löytyvän parkkitilaa helposti. Metsämeren mielestä kadunvarsipaikkoja tulisi löytyä vastakin kohtuulliseen hintaan.”

Ensinnäkin, jotta asiasta saadaan kunnollista kansalaiskeskustelua, journalistin tulisi terävöittää kaupunkilaisille, että he voivat valita kahdesta vaihtoehdosta vain toisen, molempia ei voi saada:

  1. Pysäköinti on edullista
  2. Pysäköintiä on aina saatavilla

Näin asukkaat voivat arvottaa mielessään kumpi on tärkeämpää. Jos päädytään siihen, että saatavuus on tärkeämpää, niin asukaspysäköinnin markkinahintaisuus on tähän hyvä ratkaisu.

Toiseksi, jutussa poliitikot pohtivat, että paljonko sopiva markkinahinta mahtaa olla? Tällähän ei ole markkinahinnoittelun kanssa mitään tekemistä, eikä luku edes indikoi sitä paljon poliitikot itse olisivat valmiit maksamaan, sen sijaan poliitikot yrittävät arvata millä vastauksella saa eniten ääniä.

Markkinahintainen ratkaisu tarkoittaisi sitä, että poliittisesti päätetään paljonko asukaspysäköintilupia huutokaupataan x kuukauden välein milläkin alueella, ja lupien jälleenmyynti sallitaan. Vastaavasti kunnallisveroa tulee laskea pysäköinnin kasvaneiden tuottojen verran.

Ratkaisuun voi kokeilla myös poliittista litmus-testiä: jos kukaan ei ole lopputulokseen erityisen tyytyväinen, ratkaisu on reilu.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla presidentinvaaleissa

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu