Media-alaa tuetaan jo melkein puolella miljardilla vuosittain
Never let a good crisis go to waste, toteaa Timo Harakka ja ehdottaa koronan varjolla mediatukea.
Ministeri Harakka: Tiedotusvälineiden toimintakyky turvattava (https://www.lvm.fi/, 28.04.2020)
Media-alaa ei korona kuitenkaan ole juurikaan koskettanut, eli paikallaan olisi jos Timo olisi rehellinen. Median tukeminen on aina ollut poliitikkojen hunajapurkki. Sillä saa ystäviä alalta, joiden kautta näkyvyyttä ja ääniä.
Selvityksen on tehnyt Elina Grundström, joka ehdottaa neljää uutta tukimuotoa. Vastineeni tähän on, että voitte mielestäni jakaa Yle-veron tuoton (n. 475 Meur vuodessa) eri toimijoiden kesken miten parhaaksi näette, mutta euroakaan lisätukea ei pidä myöntää.
Grundström otti myös kantaa alustayhtiöiden (mm. Google, Facebook, Twitter) verotukseen – näkisin että tämä hoituisi parhaiten jakamalla konsernin liikevaihto maakohtaisten käyttäjien mukaan ja verottamalla tätä. Tämä siksi, että kyseiset lafkat kiertävät nykyisellään veroja.
Mutta euroakaan tästä verokertymästä ei pidä media-alalle korvamerkitä.
Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.
Grundström taitaa tahallaan unohtaa ne aiemmat pulmat, kun yritettiin kyseisiä lafkoja Google sekä Facebook linkkiverotuksella esim. Espanja ja Saksa. Niiden uutiset pimennettiin kokonaan ja ihmiset ympäri maailmaa eivät juurikaan saaneet tietää ja nopeasti nämä linkkiverot unohdettiin ja palattiin normaaliin uutisointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Median yhteiskunnallisen roolin ymmärtämiseksi kannattaa katsoa myös tämä brittiläinen dokumentti:
The Century of the Self (Full Documentary)
Kun valtamedia on yhteiskunnassa valtaa pitävän luokan työkalu jo ennestään, niin miksi ihmeessä sitä pitäisi vielä tukea?
Ilmoita asiaton viesti
Otsikointi on kieltämättä räväkkä, mutta ei vastaa todellisuutta.
Meillä on yksi julkinen toimija, jolla on lakiin perustuva verorahoitteinen tulovirta. Se kilpailee jossain määrin yksityisten medioiden kanssa mm. lukijoista ja sisällöistä. Ei sentään onneksi samoista mainosrahoista.
Tämän ”mediatuen” vaikutukset yksityisille toimijoille ovat negatiivisia.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä puhut YLE’stä. Sen lisäksi, että sillä on rahoituksensa olemassa, sillä on myös lakiin perustuvat velvoitteensa.
Ongelmana nykyään on se, että YLE viis veisaa noista lakisääteisistä velvoitteistaan! Tähän pitäisi saada muutos.
Laki Yleisradio Oy:stä
”3 luku
Yhtiön tehtävät
7 § (19.8.2005/635)
Julkinen palvelu
Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja tulee tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. (28.6.2017/436)
Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:
1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä; (10.8.2012/474)
3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia; (10.8.2012/474)
4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;
5) tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille; (28.6.2017/436)
6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;
7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.
7 a § (28.6.2017/436)
Yhteistyö
Yhtiön on toiminnallaan edistettävä sananvapautta, korkeatasoista journalismia ja median monimuotoisuutta.
7 b § (28.6.2017/436)
Aineiston tarjonnan eriyttäminen
Jos yhtiö tarjoaa julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmiston tuotannossa syntynyttä aineistoa muualla kuin televisio- ja radiotoiminnassa, sen on eriytettävä julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnasta ja muusta julkisesta palvelusta muodostuva toimintansa toisistaan.
Eriyttämisellä tarkoitetaan tässä pykälässä sitä, että eriytettäville toiminnoille on laadittava tilikausittain tuloslaskelma ja julkisen palvelun toiminnalle myös tase. Tuloslaskelma ja tase, joiden tulee olla yhtiön kirjanpidosta johdettavissa, on laadittava soveltuvin osin kirjanpitolain (1336/1997) säännösten mukaisesti.
Jos yhtiö ottaa omaan käyttöönsä julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnassa tuotettua aineistoa tarjotakseen sitä muualla kuin televisio- ja radiotoiminnassa, sen tulee tapahtua samoin ehdoin kuin yhtiön luovuttaessa aineistoa yhtiön ulkopuoliseen käyttöön.”
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen tuki olisi ihan täysin suoranaista lahjontaa. Ei mitään muuta ja yllättäen Harakka haistaa tämän. Missään ei ole sen enempää tyhjäntoimittajia juuri kuten media-alalla, no ehkä julkishallintoa lukuunottamatta. Tämän räikeämpää hyvävelitoimintaa ei enään voi ehdottaa. Käsittämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Harakka varmaan saa mediassa näkyvyyttä tämän jälkeen. Follow the money… Fiksumpi sälli kuin tajusinkaan. Huono homma Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti