Metsähallitukseen ei aurinko paista

Kataisen nimityksen (AA 21.09.2019) jälkeen poliittisten palkkiovirkojen saaga jatkuu:

Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat (HS 23.09.2019)

Selvyyden vuoksi, kyseessä siis kaveri jota ei alunperin olisi pitänyt kyseiseen hommaan 2016 palkatakkaan:

”Hyttisen nimitys Metsähallituksen johtoon aiheutti kuohuntaa kesällä 2016. Nimityksen teki hänen vanha tuttavansa Kimmo Tiilikainen (kesk), joka kantoi tuolloin sekä maa- ja metsätalousministerin sekä ympäristöministerin salkkuja. Hyttisen valinta oli vastoin keskustan eduskuntaryhmän tahtoa, minkä vuoksi Tiilikaisen jatko ministerinä oli vaakalaudalla. Tiilikainen sai lopulta asiasta kirjallisen varoituksen.”

Ja nyt kaveri päätti lähteä juuri ennen kuin selvitys siitä että hän ei ilmeisesti ole tehtäviensä tasalla valmistui, kuitaten erillissopimuksella itselleen ns. hillotolpan. Joko sopimuksen ehtona on että Hyttinen pitää suunsa kiinni jostakin joka ei kestä päivänvaloa, tai sitten Metsähallituksen hallitus tuhlasi julkista rahaa.

Oli kyse kummasta tahansa, tämä tunkio on kääntämisen arvoinen.

Osakeyhtiöissä omistajien omaisuuden törsääminen tarpeettomiin kultaisiin kädenpuristuksiin johtaisi todennäköisesti vaihdoksiin hallituksessa. Valtion omistamassa yrityksessä voisi käydä ns. ”Paateron luuta”, mutta Metsähallitus on valtion liikelaitos, ja siksi se ei ole valtion omistajaohjauksen alainen.

Tästä syystä tehtävä jää näille kahdelle taholle:

”Sekä viranomaisten toiminnan laillisuutta valvova oikeuskansleri että syyttäjä voisivat tarttua Metsähallituksen kaltaisen toimijan ylenpalttiseen anteliaisuuteen, emeritusprofessori arvioi.

Nähtäväksi jää onko oikeuskanslerin virka muuttunut Jorma S. Aallon ajoista ja ottaako tuore oikeuskansleri Tuomas Pöysti asian pöydälleen vai ei, ja jos ei, niin syyttäjä toivottavasti ottaa. Vaikka tuo parisataa ”kiloa” on nimellinen summa valtiontalouden näkökulmasta, maamme kaipaa lisää varoittavia esimerkkejä siitä että jokaiseen virkaan pitäisi valita heti alkuun pätevin ja julkisen rahan tuhlaaminen ei ole hyväksyttävää.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu