Mikään direktiivi ei estä passien uusimista 10 vuoden välein

Oikeusasiamies pitää passin saamisongelmia osin hälyttävinä (3.6.2022, Yle):

”Eduskunnan oikeusasiamiehen(siirryt toiseen palveluun) mukaan julkinen valta on epäonnistunut ainakin osittain passien ja henkilökorttien viivytyksettömässä ja asianmukaisessa käsittelyssä vuosina 2021 ja 2022.”

Ennenwanhaan passi oli voimassa 10 vuotta, ja muistan lukeneeni uutisen, jonka mukaan poliisi oli yllättynyt työmäärän tuplaantumisesta kun voimassaoloaika puolitettiin.

Perinteisestihän poliisipartiossa on mukana yksi joka osaa lukea, ja toinen joka osaa kirjoittaa, mutta ehkä partion kokoa pitäisi laajentaa kolmeen jotta mukaan saadaan yksi joka osaa laskea. Näin vastaavilta yllätyksiltä vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Meanwhile, voimme laajentaa passin voimassaolon 10 vuoteen, sitä ei estä mikään direktiivi. Esim. Saksassa nykyisellään näin:

Yli 10 vuoden voimassaoloon tarvittaisiin käsittääkseni eroaminen Schengenistä, joka on hyvä laittaa korvan taakse. Jos Schengen jossain vaiheessa hajoaa, niin poistetaan samalla passeista ja ajokorteista voimassaolopäivä.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+6
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu