Nolanin kompassi tarvitsee päivityksen 2000-luvulle

David Nolan kehitti vuonna 1969 poliittisen kompassin, jonka adaptaatiota näemme nykyään erilaisten vaalikoneuutisten yhteydessä, kuten esim. HS:n kuukausiliitteen ”Liikkuvat puolueet” artikkelissa (5.6.2021):

Vaikka kaksiulotteinen kartta on helppo painaa paperille, kompassin ongelmat ovat tiedossa – kyseessä on lopulta raaka yksinkertaistus puolueiden ja ehdokkaiden samankaltaisuuksista ja erilaisuuksista. Toisaalta, alkuperäiset ulottuvuudetkin ovat jossain määrin vanhentuneet:

Jako oikeistoon ja vasemmistoon on vanhentunut – suhtautuminen Putiniin ja Trumpiin paljastaa uuden poliittisen jakolinjan (HS 17.2.2017)

Tätä ongelmaa pyritään usein ratkaisemaan lisäämällä ulottuvuuksia, Hesarin jutussa esimerkiksi näin:

Tämä kuitenkin menee metsään, sillä talous ja ympäristö eivät ole toistensa vastakohtia -> puolue tai ehdokas, joka välittää sekä taloudesta että ympäristöstä maksimaalisesti, asettuu keskelle (”En osaa sanoa.”). Ja toisaalta, puolue ja ehdokas joka ei välitä taloudesta, on vasemmistolainen, eli ulottuvuudet menevät päällekkäin. (talous vs ympäristö, oikeisto vs vasemmisto)

Olisi siis paikallaan miettiä Nolanin kompassi uusiksi, ja ehdotankin viimeistään seuraaviin vaaleihin mennessä näihin kolmeen ulottuvuuteen siirtymistä:

Konservatiivi / progressiivinen
Autoritäärinen / liberaali
Globalisti / nationalisti

Näin todelliset erot puolueiden ja ehdokkaiden välillä tulisivat nykyistä paremmin selväksi, ja äänestäjät pystyisivät paremmin tekemään valistuneita päätöksiä.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas numerolla 642 (Lib. Sit. RKP)

+1
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu