Nuoret, äänestäkää jaloillanne eläkemaksujen korotuksia vastaan

Syvenevä vauvakato uhkaa eläkkeitä: ”Tätä menoa järjestelmä romahtaa”, sanoo EK:n johtaja (HS 28.09.2019):

”Syntyvyyden voimakas muutos vaikuttaa monien muiden asioiden lisäksi Suomen eläkejärjestelmään, jossa kukin sukupolvi maksaa valtaosan edeltäjiensä eläkkeistä.”

Koska järjestelmän eläkejärjestelmämme toimintaperiaate ei ole valtaosalle kansalaisista tuttu, sen korjaaminen oikeudenmukaiseksi on hyvin vaikeaa demokratian kautta. Tela hyödyntää kansalaisten tietämättömyyttä epäoikeudenmukaisessa ehdotuksessaan:

”Eläke­vakuut­tajien etu­järjestön Telan toimitus­johtaja Suvi-Anne Siimes katsoo, että maksuja kannattaisi nostaa välittömästi hieman.”

Mielestäni nuorten kannattaa äänestää jaloillaan sukupolvien välisten tulonsiirtojen kasvattamista vastaan, ulkomailta löytyy kyllä töitä.

Selvyyden vuoksi, vanhemmat ikäluokat maksoivat työtuloistaan viiden prosentin eläkemaksuja, nyt vastaava luku on 24%, ja Siimeksen ehdotus nostaisi tuota lähemmäs 30 prosenttia.

Kun Otto Von Bismark 1883 kehitti eläkejärjestelmän, eläkeikä oli 70 vuotta ja elinajanodote noin 40 vuotta (Oxford academic). Eläkejärjestelmä tullaan todennäköisesti kirjaamaan historiaan todella huonona kokeiluna, ja eläkeiän käsitteestä tullaan luopumaan kun järjestelmän kustannukset käyvät mahdottomaksi.

Viimeistään siinä vaiheessa, mutta toki mieluiten mahdollisimman pian koko eläkejärjestelmä on syytä purkaa tyhjentämällä eläkerahastot niitä kerryttäneille (AA 21.3.2016), ja siirtää kaikki kansalaiset ikään katsomatta yleisen sosiaaliturvan piiriin. Tämän lisäksi itsenäiseen eläkesäästämiseen kannattaa kannustaa osakesäästötilin kaltaisilla ratkaisulla.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu