Nuorison väkivaltarikosten vähentäminen edellyttää mätämunien eristämistä

Poliisi tutkii kahden nuoren törkeää pahoinpitelyä Espoossa – väkivallasta kuvattu video leviää somessa (Mtv3.fi, 14.4.2022)

14-vuotias poika puukotti kiusaamansa pojan isää Helsingissä (IS 11.4.2022)

Yleensä kun ”avaan pelin” jostakin aiheesta, menee noin pari vuotta ennen kuin vakavammin otettavat poliitikot ottavat aiheen omakseen. Tämän nimenomaisen aiheen kanssa on mennyt vasta vuosi, joten muistutus on paikallaan:

Nuorten väkivaltarikokset kasvussa – Suomi tarvitsee nuorisorikoslain (AA 18.4.2021):

”Kehitys on sensuuntaista, että olisi tärkeää kitkeä tämä mahdollisimman pian. Yleisesti preferoin ratkaisuja, jotka puuttuvat ongelmien juurisyihin, eivätkä seurauksiin, mutta tämä nimenomainen on sen verran hankala, että joudun valitettavasti turvautumaan jälkimmäiseen.

Ehdotan Suomeen nuorisorikoslakia, joka koskisi alle 20-vuotiaita väkivaltarikoksen tai ryöstön tehneitä, ja niin, että rikosoikeudellisesta 15-vuoden vastuuikärajasta luovutaan tämän lain osalta.

Ensimmäisestä vakavasta rikoksesta tuomittu nuori sijoitettaisiin välittömästi sisäoppilaitokseen, josta hän vapautuu vasta suoritettuaan tutkinnon jollekin alalle ja työpaikan saatuaan. Oppilaitos tarjoaisi tutkintoja niille aloille, joilla on merkittävää työvoimapulaa.”

Trendi on selvä – jos sitä ei lainsäädäntömuutoksilla muuteta, tilanne tulee pahenemaan. Nyt nuoriso heiluttaa vasta puukkoja, mutta ampuma-aseet ovat myös tuloillaan:

Katujengien jäsenten epäillään yrittäneen ampua toisiaan – Milan Jaff ja kaksi muuta vangittu (IL 31.3.2022)

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+1
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu