Nuorisorikoslaki etenee – nyt on aika valita lastensuojelulaitokselle sopiva saari

Paljon on vettä virrannut Vantaassa siitä, kun ensimmäisen kerran ehdotin maahan tarvittavan nuorisorikoslakia (18.4.2021):

Tämän jälkeen meni vielä pari vuotta, ennen kuin Helsingin Sanomat päästi läpi mielipidekirjoitukseni samasta aiheesta:

Suomi tarvitsee nuorisorikoslain (HS 5.10.2023)

Tänään 9.8.2024 saamme lukea samaisesta lehdestä, että

”Suomessa suunnitellaan rikoskierteeseen joutuneille lapsille tarkoitettua suljettua laitosta.” (lähde)

Kyseessä on kuitenkin vieraskynä, jossa ollaan huolissaan kyseiseen laitokseen joutuvista lapsista. Heidän uhreilleen ei uhrata yhtäkään lausetta.

Tulevan nuorisorikoslain, ja sen myötä perustettavien lastensuojelulaitosten ensisijainen tarkoitus on kuitenkin palauttaa muille nuorille turvallisuus, ja tämä vaatii sen että jo ensimmäisestä väkivaltarikoksesta laitetaan rikollinen nuori saman tien (ilman vuosia kestävää oikeusprosessia) laitokseen kuukaudeksi, ja toisesta ainakin täysi-ikäisyyteen saakka.

Näillä parametreillä itse laki ei voi olla täysi susi ja ensisijainen tarkoitus toteutuu, mutta se, millainen itse laitoksesta tulee sanelee kuinka hyvin nuoret onnistutaan kääntämään kaidalle polulle – tässä voidaan onnistua erittäin hyvin, tai erittäin huonosti.

Mielestäni olennaista on, että laitos ei ole vankila, vaan koulu.

Itse lähtisin hakemaan mallia Norjan Bastøy saaresta (HS 2023). Tämä tarkoittaisi että sopivalle saarelle (esim. Isosaari) Suomen edustalla rakennetaan riittävästi asuntoja, ja koulu, jossa opetetaan halukkaille sekä oppivelvollisuuden sisältämät asiat, että sellainen tutkinto, jolla pääsee työelämään halutessaan kiinni. Esimerkiksi sairaanhoitajista on pulaa, joten tämä olisi luonteva valinta.

Olennaisena osana lastensuojelusaarta olisi kannustinjärjestelmä, jossa hyvästä käytöksestä ja oppimistuloksista pääsisi mantereelle lomille, ja toisaalta minimiosallistumisella opetukseen saa kämppäänsä internetin.

Tässä suhteessa siis Hesarin tämänpäiväinen on oikeassa:

”Aidoilla ja valvontakameroilla on tehtävänsä, mutta niistä ei ole kuntouttamaan tukea tarvitsevia lapsia.”

Uhka siitä, että netti menee poikki on paljon aitoja tehokkaampi työkalu.

 

Kirjoittaja on liberaali filosofi, joka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi tulevan vankilasaaren rehtoriksi.

AmosAhola
Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 42-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana yli kymmenen vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu