Nuorten väkivaltarikokset kasvussa – Suomi tarvitsee nuorisorikoslain

Helsingin keskustassa liikkuu nyt joukoissa yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta – Asian­tuntijoiden mukaan taustalla on uusi maahan­muuttoon liittyvä ilmiö (HS 10.11.2020)

Alaikäisten vakava väkivaltarikollisuus kasvoi oudosti – tästä on kysymys (IS 30.1.2021)

Väkivaltarikosten määrä kasvanut, teot raaistuneet ja alaikäisten väkivaltainen käytös yleistynyt – kulunut vuosi on ollut synkkä Itä-Uudellamaalla (Yle 19.11.2020)

Kehitys on sensuuntaista, että olisi tärkeää kitkeä tämä mahdollisimman pian. Yleisesti preferoin ratkaisuja, jotka puuttuvat ongelmien juurisyihin, eivätkä seurauksiin, mutta tämä nimenomainen on sen verran hankala, että joudun valitettavasti turvautumaan jälkimmäiseen.

Ehdotan Suomeen nuorisorikoslakia, joka koskisi alle 20-vuotiaita väkivaltarikoksen tai ryöstön tehneitä, ja niin, että rikosoikeudellisesta 15-vuoden vastuuikärajasta luovutaan tämän lain osalta.

Ensimmäisestä vakavasta rikoksesta tuomittu nuori sijoitettaisiin välittömästi sisäoppilaitokseen, josta hän vapautuu vasta suoritettuaan tutkinnon jollekin alalle ja työpaikan saatuaan. Oppilaitos tarjoaisi tutkintoja niille aloille, joilla on merkittävää työvoimapulaa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

PS. Rikoslain 45 luku koskee vain sotilaita, eli vastaava poikkeustapaus on jo olemassa.

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu