Nyt on julkisen aika velkaantua – vihko auki, hallitus!

Vallitsevassa tilanteessa julkisella velalla ei ole merkitystä, mutta yksityisellä velalla on.

Syy tähän on siinä, että yritykset voivat mennä konkurssiin, ja kotitaloudet ulosottoon, mutta valtioden konkurssit tullaan estämään keskuspankkien toimesta.

Valtioiden tehtäväksi jää estää yritysten ja kotitalouksien konkurssit, vaikka tässäkin keskuspankki voi ojentaa auttavan kätensä (AA 22.3.2020)

Kysynnän sakatessa yritykset ovat pulassa, sillä niiden kiinteät kulut (palkat, vuokrat jne) eivät vähene samassa suhteessa kuin myyntitulot. Tästä syystä monet yritykset lomauttavat, joka alentaa niiden palkkamenoja. Yritykset voivat olla pakotettuja lomauttamaan osakeyhtiölain nojalla, sillä muuten niitä uhkaa konkurssi.

Tanska päätti maksaa 75% palkkamenoista (ek.fi, 19.3.2020), jos yritykset maksavat täyttä palkkaa lomautuksen ajalta.

Tämä on järkevää, sillä valtioiden kirjanpidon näkökulmasta ei ole merkitystä maksetaanko rahat vasemmasta (yhtiöiden kautta) vai oikeasta taskusta (sosiaaliturvana), mutta näin vältetään ruuhkauttamasta sosiaaliturvajärjestelmää (HS 21.3.2020).

Kotitalouksien kannalta ei ole suurta merkitystä mitä kautta raha tulee tilille, kunhan se tulee ja mielellään totutuilla määrillä, näin laskut ja lainanlyhennykset eivät kaada taloutta, kodit eivät mene pakolla myyntiin jne.

Olen ollut aina kriittinen julkisen velkaantumisen osalta, mutta nyt tilanne on toinen – olemme sotatilaan verrattavassa kriisissä, ja sillä ei ole mitään merkitystä paljonko valtio on velkaa kun tilanne on vihdoin ohi.

Vihko auki, hallitus!

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu