Oikeistolaista kapitalismin kritiikkiä

Olen seitsemisen vuotta kirjoitellut keskuspankkiirien, ja laajemmin taloustieteen, virheistä. Siinä ohessa olen muodostanut oman synteesini siitä mikä maailman rahajärjestelmässä on pielessä:

Talous on kuin Sisyfoksen kivi (AA 8.4.2019)

”Olisi ensisijaisen tärkeää, että löysän taloudenpidon puolestapuhujat ymmärtäisivät, että he vierittävät Sisyfoksen kivea ylämäkeen. Talous siirtyy epätasapainotilaan kun vakuudettomien luottojen määrä kasvaa, ja jossain vaiheessa vakuudettomat velat jätetään maksamatta. Tällöin kivi tulee vääjäämättä alas, ja vierivän lohkareen alle jää paljon viattomia ihmiskohtaloita.”

mutta ainakaan toistaiseksi suomalaisten ekonomistien keskuudessa kritiikkini ei ole herättänyt minkäälaisia tunteita, paitsi ehkä myötähäpeää.

Siksipä ilahduin kun löysin alan ammattilaisen kirjoittaneen samasta asiasta itseäni huomattavasti kattavammin ja taitavammin:

Why the Bezzle Matters to the Economy (Michael Pettis, August 23, 2021. Pettis on rahoituksen professori Pekingin yliopistossa):

”Anytime the reported market value of an asset or portfolio temporarily exceeds its real economic value (by which he meant the value of future returns on that asset), the economy goes through the same increase in psychic wealth followed by a decrease.”

Tämä todellisen arvon ja markkinahinnan erotus on kuvaamani Sisyfoksen kivi, ja olemme tällä hetkellä siinä vaiheessa sykliä, että pian jää kyliä ja kaupunkeja taas vierivän kiven alle.

Kun kivi seuraavan kerran taas pysähtyy, olisi vihdoin aika keskustella siitä, miten tämä estetään ensi kerralla. Poliitikoille tälläistä vastuuta ei tietenkään voi antaa, sillä kaikenlainen kuplien puhaltelu on heidän mielipuuhaansa. Ainoa jäljelle jäävä taho ovat siis keskuspankit, joista EKP tällä hetkellä perustelee olemassaolonsa tarkoitustaan seuraavasti:

”Our job is to maintain price stability. This is the best contribution monetary policy can make to economic growth and job creation.

We keep prices stable by making sure that inflation – the rate at which the overall prices for goods and services change over time – remains low, stable and predictable.

We are targeting an inflation rate of 2% over the medium term.

Our commitment to this target is symmetric: we view inflation that is too low just as negatively as inflation that is too high.”

Tämä kuluttajahintoihin perustuva mandaatti on verrattavissa kuminauhan lämpötilan mittaamiseen. Fysiikkaa tuntemattomille, kun kuminauhaa venyttää äärimmilleen, se alkaa lämmetä.

Näin keskuspankkimmekin on mitannut inflaatiota viimeiset kymmenen vuotta, ja todennut että kaikki on hyvin, vaikka todellisuudessa kuminauhaa on venytetty mitä mielikuvituksellisimmin toimin. Nyt kun lämpömittari näyttää vihdoin punaista, se kertoo pelkästään siitä että kuminauhaa on venytetty liikaa ja että se tulee napsahtamaan poikki. Kaikki toimet asioiden korjaamiseksi ovat auttamattomasti ja peruuttamattomasti myöhässä.

Siispä ehdotan keskuspankillemme parempaa tavoitetta (muutokset boldattuna):

”Our job is to maintain economic stability. This is the best contribution we can make to the welfare of the citizens.

We keep prices stable by making sure that inflation – the rate at which the overall prices for assets, goods and services change over time – remains as low as possible, stable and predictable.

We are targeting an inflation rate of zero over the medium term.

Our commitment to this target is symmetric: we view inflation that is too low just as negatively as inflation that is too high.”

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+1
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu