Omistusasumisen suosiminen aiheuttaa ongelmia

Lähes kaikissa suurissa yrityksessä on käytössä koulutusalusta, jolla voidaan huolehtia siitä, että yrityksen työntekijät käyvät työnsä kannalta pakolliset koulutukset, esim. työturvallisuuden, cyberturvallisuuden ja eettiset ohjeet (code of conduct).

En tiedä onko eduskuntalaitoksellamme käytössä vastaavaa pajatsoa, mutta jos on, niin tuuppaisin sinne The Economistin 16.1 asumisen erikoispainoksen, jossa oli monta erinomaista artikkelia, mm:

Home ownership is the West’s biggest economic-policy mistake

Housing is at the root of many of the rich world’s problems

How housing became the world’s biggest asset class

What is the future of the rich world’s housing markets?

Ja bonuksena Suomen Pankin johtavan neuvonantajan Kari Takalan mainio artikkeli:

Asuntoluototuksen kasvu on aiheuttanut asuntojen hintojen ja velkaantumisen nousua (Palkansaajien tutkimuskeskus)

Jokainen artikkeli itsessään on lukemisen arvoinen, mutta vedän tässä yhteen tärkeimmät pointit:

  1. Rakennusoikeuden pihtaaminen haittaa taloudellista kasvua
  2. Asuntolainakanta on merkittävä tekijä boom-bust velkasykleissä, ja sitä kautta finassikriiseissä
  3. Huono asuntopolitiikka aiheuttaa poliittista polarisoitumista jakamalla kansan voittajiin ja häviäjiin, sekä alueellisesti että sukupolvittain
  4. Omistusasumisen määrän kasvu toimii katalyyttinä rakennusoikeuden rajoittamiselle, sillä asuntopula on omistusasujien etujen mukaista
  5. Omistusasumisen verohyödyt ovat haitallisia
  6. Tokio ja Singapore ovat esimerkkejä kaupungeista, joissa asumisen hinta on onnistuttu pitämään kurissa. Saksa on myös onnistunut tässä suhteellisen hyvin.

Maalaisjärjelläkin ajatellen vauraus, joka perustuu siihen että kansalaiset ostavat toisiltaan velaksi samoja asuntoja alati nousevin hinnoin ei ole kestävällä pohjalla.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu

PS. The Economist sallii viiden artikkelin lukemisen ilmaiseksi sisäänkirjautumisella. Palkansaajien Tutkimuskeskuksen juttu ei ole maksumuurin takana.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu