Oppirahat Apotista on maksettu, nyt ei ole aika toistaa samaa virhettä, niin säästetään 3 mrd.

Sotesta tulee veronmaksajille jättilasku: Pelkkiin potilastietojärjestelmiin kuluu ainakin 3,3 miljardia euroa, säästöt epävarmoja (SK 14.7.2021)

Ohjelmistotuotannon diplomi-insinöörinä, sekä työni puolesta ohjelmistoprojektien omistajana paljastan nyt ammattisalaisuuden:

Ohjelmistohankkeet maksavat sen verran kuin niihin budjetoidaan. Suurin lisäarvo, mitä alan ammattilainen voi pöytään tuoda, on ymmärrys siitä miten toteuttaa tarvittava mahdollisimman yksinkertaisesti, ja budjetoida sen mukaan.

Eräs hyvä esimerkki on Australiassa 86 miljoonaa paikallista dollaria maksanut järjestelmä, jonka eräs ”alan mies” toteutti 57 rivillä koodia.

How I replicated an $86 million project in 57 lines of code (freecodecamp.org. 28.8.2017)

Suomen sote-sirkuksessa on hyvä tiedostaa, että juuriongelma syntyy siitä, että 22 maakunnalla on järjestelmien suhteen autonomia, joten jokainen voi halutessaan keksiä pyörän uudelleen, vaikka itse käyttäjätarpeet ovat identtisiä sote-alueiden välillä – tästä käytännössä syntyy kustannuskerroin 22.

Laki ei kuitenkaan pakota tähän idiotismiin, jokainen maakunta voi laittaa luokkaa viitisen miljoonaa yhteiseen kassaan, jolla sitten tehdään valtakunnalliset järjestelmät avoimena lähdekoodina näin:

Vake voisi rahoittaa valtakunnallisen avoimen lähdekoodin Apotin (AA 27.3.2019)

Nyt jos joskaan on aika potkia miljardeja hassaavat riemuidiootit pois päättämästä, ja palkata tilalle väkeä jotka oikeasti ymmärtävät mitä tekevät.

Olen tarvittaessa käytettävissä,

Ystävällisin terveisin,

Amos Ahola

PS. Apotti on hunajapurkki (AA 9.4.2015):

”Eräs integraattoritalossa työskentelevä ystäväni vastasi tähän, että julkissektorin ohjelmistohankkeet nähdään hunajapurkkeina, jonne kärpäset lehahtavat. Kun projekti on loppu, jäljellä on vain tyhjä purkki jolla ei tee mitään.”

+14
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin jäsen - amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu