Oppisopimusmalli parantaisi nuorten asemaa oppivelvollisuusiän kasvattamista paremmin

Eduskunta hyväksyi oppivelvollisuusiän noston 18 vuoteen (Yle 15.12.2020), mikä ei nähdäkseni tule parantamaan yhdenkään nuoren asemaa, mutta hallitus voi väittää jotain tällä saralla tehneensä.

Jos tässä maassa haluttaisiin todella lisätä nuorten työllistymistä, hakisimme oppia Keski-Euroopasta (esim. Sveitsi), jossa oppisopimusmallit ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi. Käytännössä tämä voisi toimi esim. niin, että valtio maksaa osan nuoren palkasta, ja vastapalveluksena firma opettaa nuorelle ammatin.

Tämä tosin vaatii sen tunnustamista, että AMK-järjestelmämme on susi. Sitä ei nimittäin suunniteltu koulutuksen eikä tieteen näkökulmasta, vaan se on on ollut silkka aluepolitiikan työkalu.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu