Paikannusta ei tarvita – ruuhkamaksut kannattaa kerätä nopeusvalvontakameroilla

Valtiovarainministeri Vanhanen ehdottaa: Liikenteen verotus voisi perustua paikannukseen (Yle 10.10.2020). Sähköajoneuvojen yleistymisen myötä valtio joutuu raapimaan päätään, että miten paikata polttoaineverokertymä. eli melkein 4 miljardia vuosittain (aut.fi, 2019-09-01).

Moni saattaa lähteä keräämään poliittisia irtopisteitä autoilijoilta väittämällä, että kuoppaa ei tarvitse paikata, mutta itse en tähän rupea  – kannatan itsekin julkisten menojen pienentämistä, mutta tulopuoli ja menopuoli on syytä käsitellä erikseen.

Koska korkeampi sähkövero on vaikea kohdentaa vain ajoneuvoihin, pöydällä on nykyisellään kaksi vaihtoehtoa: tienkäyttömaksut ja ruuhkamaksut. Näiden kahden ero on siinä, että ensimmäistä kerätään aina, ja ruuhkamaksuja vain tietyissä olosuhteissa.

Jos näistä kahdesta pitää valita, olen itse ruuhkamaksujen kannalla, sillä ne vähentävät ruuhkia, ja haittaverot ovat yleisestikin paras tapa periä veroja.

Paras käytännön toteutus olisi nähdäkseni nykyisten nopeuskameroiden softan päivittäminen niin, että ruuhka-aikoina ne kuvaavat jokaisen kilven nopeudesta riippumatta, ja laskuttavat sopivan suuruisen maksun könttänä kuukausittain.

Tämän toteutuksen kustannus olisi mitättömän pieni verrattuna jonkinlaisen kyttäyslaatikon asentamiseen jokaiseen ajoneuvoon, ja jos ja kun tämä keino alkaa kantaa verohedelmää, polttoaineveroa tulee laskea vastaavasti jotta ”tuplaverotukselta” vältytään.

Oma kysymyksensä myös on, että pitäisikö ruuhkamaksujen tuotto tilittää kunnille vai valtiolle. Jos ruuhkamaksut tilitetään kunnille, niille syntyy kannustin ylläpitää ruuhkia, mikä ei ole hyvä asia. Tästä syytä valtio olisi nykyisellään luonteva ruuhkamaksujen kerääjä, mutta vielä parempi taho olisivat maakunnat Aholan maakuntamallin (AA 26.12.2019) mukaisesti.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas vuoden 2021 kuntavaaleissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu