Paras tapa tukea ravintoloita olisivat koko kansan lounassetelit

Lempiaiheestani palveluseteleistä tuli uusi kirjoitus:

Elvyttämisestä tartuntavaaran jälkeen(Akateeminen talousblogi, 5.5.2020 ) Heikki Pursiaisen Li Anderssonin palvelusatanen vastaan ihan oikea satanen (Mustread, 2.5.2020) jatkoksi.

Tälläkin kertaa palvelusetelit teilataan tehottomiksi keinoiksi elvyttää, koska homo economicus on niin viekas, että se käyttää palvelusetelit ja jemmaa riihikuivan patjaan.

Tilalle ehdotetaan mm. ravintoloiden alv-alennusta. Muuten hyvä, mutta tästä ei kostu köyhät mitenkään, koska ravintoloihin ei ole muutenkaan asiaa. Eikä ole edes selvää että ravintolat laskisivat hintojaan alv-alennuksen myötä, ts. kysyntä ei välttämättä lisääntyisi.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, muut kuin ekonomistit ovat havainneet, että työpaikoilla jaettavat lounassetelit itseasiassa vaikuttavat siihen kuinka moni tuo omat eväänsä tai jättää kokonaan syömättä. Tämä on ymmärrettävää – käyttämättömän lounassetelin veroetu jää saamatta.

Palvelusetelien vaikutusmekanismi on samanlainen – jos jakaisimme jokaiselle suomalaiselle maksukortin, jonka arvo nollataan joka keskiyö, ja minuutin yli keskiyön kortille ladattaisiin juuri se määrä  lounasseteliä minkä maamme hallitus haluaisi ravintoloiden saavan tukea (jotain nollan ja parinkympin välillä per nuppi), niin väitän että kysyntä ravintolapalveluille raketoisi juuri sille tasolle kuin vain halutaan.

Tämän toteuttaminen ei ole myöskään iso juttu, uskon että https://www.smartum.fi/ saisi tälläiset maksukortit polkaistua koko kansalle hyvissä ajoin ennen kuin ravintolat avataan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

+4
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu