Paremmat vaalikoneet ja mekademokratia

Esko Valtaoja: Politiikan taso nousuun puheroboteilla ja ammattinäyttelijöillä (Seura 8.7.2021) on mielenkiintoinen ehdotus!

Sen sijaan että katsomme toistensa päälle puhuvia tahallaan väärinymmärtäviä keskinkertaisuuksia, voisimme katsoa tekoälyn väittelevän itsensä kanssa aseistautuneina eri puolueiden puolueohjelmilla, sekä puolueen valitsemilla muilla materiaaleilla.

Mutta jatketaanpa ajatusleikkiä hieman pidemmälle – entä jos emme äänestäisikään valtaan ihmisiä, vaan puolueohjelmia, joiden pohjalta tekoäly sitten tekisi päätökset. On mahdollista, että tekoäly ei pysty ihmisen veroisesti tähän vielä seuraavaan sataan vuoteen (tai mahdollisesti ikinä), mutta on myös täysin mahdollista että se pystyy siihen jo seuraavan kymmenen vuoden aikana, joten on varsin hyvä aika kirjoittaa ensimmäinen luonnos mekademokratista

Ensin hieman taustaa – itseoppivat tekoälyt ovat tietyissä asioissa erittäin kehittyneitä, ja peittoavat ihmislääkärin mm. rintasyöpäseulonnassa. Oppiminen on tosin mahdollista vain, jos tekoälylle annetaan selkeä tavoite (kuten: tunnista rintasyöpä).

Demokratian perimmäinen haaste on siinä, että sillä ei ole mitään ennalta asetettua tarkoitusta. Tätä problematiikkaa olen käsitellyt aikaisemminkin:

Joten emme voi vain antaa hallintoa koneen vapaasti hoidettavaksi, sillä pahimmassa tapauksessa kone lähtisi Linkolan linjoille. Jäisi siis kansan tehtäväksi päättää, minkä parametrien mukaan koneen pitäisi optimoida päätöksiään, eli mikä hallintomme perimmäinen tavoite olisi.

Tämä olisi nykyistä naaman äänestämistä paljon mielenkiintoisempi ja tärkeämpi tehtävä – käytännössä ensin päätettäisiin demokraattisesti mitä parametrejä olisi listassa, ja toisella kierroksella jokainen kansalainen määrittelisi näiden keskinäisen järjestyksen, tai pisteytyksen jakamalla esim. 100 % painotuksen näiden kesken miten lystää.

Oikoseltaan näitä parametrejä (ja omat painotukseni niihin) olisivat esim.

Julkinen sektori 3%
Yksityinen sektori 10%
Terveys 7%
Koulutus 7%
Luonto 10%
Talous 10%
Tasa-arvo 7%
Vapaus 10%
Turvallisuus 10%
Nationalismi 0%
Globalismi 7%
Nostalgia 0%
Progressiivisuus 19%

Vaikka tekoälyä saamme vielä odotella, niin vaalikoneiden osalta tähän suuntaan kannattaisi jo liikahtaa, sillä tämä selittäisi paljon paremmin myös nykyisten poliitikkojen ja puolueiden prioriteetteja.

+1
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu