Pelkoa ja ahneutta sijoitusasuntomarkkinoilla

Suomessa on noin 200 000 yksityishenkilöiden omistamaa sijoitusasuntoa (stat.fi), ja nämä asunnot ovat tuottaneet omistajilleen ihan mukavasti vuosittain sekä arvonnousuna että vuokrina.

Aivan samalla tavalla kuin osakkeet ovat tuottaneet omistajilleen viimeisen kymmenen vuoden aikana kivasti arvonnousuna ja osinkoina.

Siinä vaiheessa kun osakkeiden arvonnousu lakkaa ja painuu pakkaselle, niin osakesijoittajia ei yleensä kiinnosta ennusteiden mukainen osinkotuotto kovin paljon, vaan ajatus on myydä osakkeet pois ja ostaa ne laskun jälkeen takaisin halvemmalla – osakemarkkina on niin likvidi, että tämä on helppoa.

Normaalisti edessä oleva lama ja työttömyys ajaisi vuokralaisia ahdinkoon, mutta tämän maan asumistukijärjestelmä pitää kyllä huolen siitä, että normaali asuntosijoittaja saa sentään vuokratulonsa, vaikka Airbnb-hotellinomistaja jäisikin kylmäksi.

Mutta jos sijoitusasuntojen arvonnousu jostain syystä kääntyy negatiiviseksi, niin sijoitusasunnot menevät myyntiin siinä missä osakkeetkin, ja hinnat laskevat kunnes pohja löytyy.

Lisämausteena nykytilanteessa on vielä se seikka, että jos sijoitusasunnot laittaa lihoiksi ja odottelee että pörssi kääntyy vihdoin kaakkoon, niin edessä on mainio ostopaikka asunnoista käärityillä rahoilla.

Merkittävä haaste asuntomarkkinoiden suhteen on kuitenkin likviditeetti, jos sijoitusasuntojen hinnat lähtevät laskuun, niin ostolaita häviää myös hyvin nopeasti.

Toisaalta, jos kukaan ei myy, niin hinnatkaan eivät laske.

Sille on syynsä miksi Pankit tarjoavat koronajoustoja asuntolaina-asiakkailleen ja yrityksille – myös asuntolainojen markkinajohtaja mukana (TE 16.3.2020)

Mutta eiköhän maamme hallituskin näihin talkoisiin tavalla tai toisella tule osallistumaan, kunhan kiireiltään ehtii.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu