Perheverotus on tehokkain ratkaisu syntyvyyteen

Näin poliitikot kommentoivat syntyvyyden vähenemistä: ”Elintason yllä­pitäminen tulee olemaan erittäin suurissa vaikeuksissa” (HS 30.9.2019) on paljon porua, vähän villoja. Matalaa syntyvyyttä käytetään keppihevosena omiin poliittisiin päämääriin, kuten maaseudun tekohengittämiseen ja tasa-arvoon.

Matala syntyvyys on kuitenkin oma ongelmansa, joka paradoksaalisesti saattaa ratketa täysin päinvastaisin keinoin.

Riikka Purra osuu lähimmäs tehokkainta ratkaisua:

”Perussuomalaiset on ehdottanut esimerkiksi, että ansiotuloverotusta voitaisiin laskea lapsiperheiden vanhemmille.”

Käytännön toteutus tästä olisi perheverotus – jos pariskunta hankkii yhdessä lapsen, voisimme kohdella perhettä yhtenä verosubjektina x vuotta lapsen syntymästä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että perheen paremmin tienaava voisi siirtää puolet tuloistaan puolisonsa verotukseen, jolloin perheen verotaakka pienisi.

Vaikka tämä ehdotus todennäköisesti merkittävästi parantaisi syntyvyyttä, se tuskin menee tässä maassa läpi. Tämä siksi, että ehdotus ei ole tasa-arvoinen, sillä se kannustaisi vähemmän tienaavaa jäämään kotiin.

Vaikka jotkut haastatelluista olivat huolissaan maakuntien puolesta, niin merkittävä positiivinen vaikutus syntyvyyteen saataisiin aikaan huolehtimalla siitä, että kasvukeskuksissa on nuorille riittävästi asuntoja.

Tämä onnistuu parhaiten siirtämällä kaavoitus kunnilta valtion vastuulle Japanin mallin mukaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. Karin ehdottama tarveharkinnasta luopuminen on myös kannatettava ehdotus.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu