Perustulo on kuollut, eläköön minimiturva

Sosiaali­turvaa uudistavassa komiteassa syttyi kiista siitä, voiko Suomeen tulla vastikkeetonta perustuloa (HS 6.6.2022)

Kävin asian tiimoilta hieman kansalaiskeskustelua, ja vaikuttaa siltä että termillä perustulo on liikaa historiallista ja ideologista taakkaa, jotta tätä käärmettä kannattaa ajaa piippuun.

Siispä kannatankin nykyään perustulon sijaan minimiturvaa. Käynnissä olevan sosiaaliturvauudistuksen keskeinen tehtävä olisi päättää minimiturvalle seuraavat parametrit X ja Y, näin:

Suomen valtio maksaa jokaiselle X vuotta täyttäneelle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle Y euroa minimiturvaa kuukausittain ilman erillistä hakemusta.

Kun nämä parametrit saadaan kansanedustajien kesken sovittua (oma ehdotukseni X = 23 vuotta, Y = 700 euroa), tarvitaan vain pientä viilausta tuloverotukseen, jotta minimiturva on kustannusneutraali. Jos riisto-oikeistolle 700 euroa on liikaa, niin laittakaa alkuun vaikka 500 euroa, siltikin kyseessä olisi  merkittävä parannus nykytilaan. Näin kaikille vihdoin valkenisi miten tämä järjestelmä toimisi käytännössä, ja säästäisi valtavasti aikaa ja vaivaa sekä kansalaisilta, että turhia lappuja käsitteleviltä byrokraateilta.

Kirjoittaja on liberaali filosofi

PS. Joku voi aiheellisesti kysyä, että miten minimiturvan ylittävä sosiaaliturva järjestetään. Oma ratkaisuni olisi, että minimiturvan ylittävä sosiaaliturva on kuntien (tai maakuntien, jos otamme käyttöön maakuntaveron) rahoittama ja vapaasti päätettävissä. Olennaista kuitenkin on, että minimiturvasta voidaan päättää niinkin, että se vain korvaa olemassaolevia tukia ”alapäästä” (toimeentulotuki, työmarkkinatuki, asumistuki, kansaneläke…), ilman että koko himmeli pitää purkaa kerralla – tämä kun tuntuu olevan niin kovin vaikeaa joillekin.

PPS (edit 9.6.2022 16:00). Perustuslakia paremmin tuntevat osasivat sanoa, että miniturvan ylittävän osuuden päätösvaltaa ei voi täysin antaa kunnille, mutta niiden viulut voi jättää kuntien maksettavaksi. Tämän lisäksi EU:n sääntöjen takia tukea ei voi maksaa vain kansalaisille, vaan EU:n sääntöjen mukaan mennään. Näillä muutoksilla malli on perustuslain mukainen, eli toteutettavissa.

+6
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu