Perustulo: virkamiehet pitäköön tunkkinsa

Norjalaiset ovat hannuhanhikansaa. Ei niinkään siitä syystä, että heillä on öljyä ja runsaasti vesivoimaa, vaan koska Norjassa virkamiehet eivät ole jumalasta seuraavia:

Sekoilu sähköpotku­laudoilla saatiin kuriin Norjassa – Yksinkertainen keino muutti tilanteen (HS 25.8.2022):

”Virkamiehet olivat myös haluttomia tekemään ehdotuksia vapaan kilpailun rajoittamisesta.

Syksyn parlamenttivaalien alla Norjan suurkäräjät oma-aloitteisesti muutti lainsäädäntöä, kun virkamies­valmistelijat eri ministeriöissä olivat tyytyneet levittelemään käsiään.”

Samaan aikaan Suomessa:

Toimeentulotuki lamaannuttaa, tunnustaa Kelan tutkija – haikailtu perustulo ei silti tuo ratkaisua, arvioi toinen tukiviidakon tuntija (Yle 26.8.2022):

”Moisio torppaa ajatuksen siitä, että perustulo korvaisi toimeentulotuen. Sen sijaan se tulisi uudeksi kerrokseksi sosiaaliturvajärjestelmään.
Ilman asumis- ja toimeentulotukea perustulo olisi joko sosiaalisesti tai taloudellisesti liian kallis: Joko etuustasot tippuisivat satoja euroja, jolloin köyhimmät eivät tulisi toimeen. Toinen vaihtoehto olisi liian kallis eli jos kaikille pitäisi maksaa 1 200 euroa kuukaudessa, mitä Helsingissä yksin asuva tarvitsee.”

Perustulo ei tuo ratkaisua, koska virkamiehet sen estävät. Tämä siitä huolimatta, että ministeritasolla, ja yli puoluerajojen kannatusta ratkaisulle löytyy:

Vihreiden Ohisalo ja kokoomuksen Valtonen vaativat yhdessä sosiaali­turvan uudistamista ilman, että lukkiudutaan syy­perusteisuuteen (HS 5.8.2022)

Moision esittämiin haasteisiin on olemassa täysin toimivat ratkaisut:

1)Valtion rahoittama perustulo viritetään valtakunnallisesti halvimpien elinkustannusten mukaan

2)Tämän ylittävän mahdollisen kiinteän asumiskustannuslisän rahoittaa kunta

3)Perustulo verotetaan pois kaikilta joilla on tuloja, niin että heille jää käteen saman verran kuin nytkin

 

Ehdotan, että seuraava hallitus kertoo virkamiehille Norjan malliin: ”Kiitos mielipiteestänne.”, ja tekee tarvittavat muutokset sosiaali- ja terveysministerin johdolla. Olen käytettävissä tuohon pestiin, jos tarvitaan joku kantamaan henkilökohtaista vastuuta uudistuksesta.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+5
AmosAhola
Kokoomus Helsinki

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu