Pormestarinvaalit 3: kuusinkertainen rakennusoikeus kaikille taloyhtiöille!

Kokonainen kortteli halutaan purkaa Itä-Helsingissä – Riitaisa hanke saa vahvaa poliittista tukea, osa asukkaista järkyttyneitä kotiensa puolesta (HS 27.10.2020):

”Suunnitelmissa nykyiset rakennukset puretaan ja niiden tilalle rakennetaan kymmenkunta uutta asuinkerrostaloa. Talot olisivat pääosin 6–8-kerroksisia, mutta yksi taloista olisi 12-kerroksinen.

Vielä helmikuussa kerrottiin, että taloyhtiöiden hallitukset ovat asettaneet tavoitteeksi, että kaupat tehdään 3 500 euron asuinneliö­hintaan. Asuntojen keskimääräinen neliöhinta Mellunmäessä on ollut viime vuosina noin 2 500 euroa.

Uudet omistajat maksavat Rautavan mukaan uudesta kaavoitetusta rakennusoikeudesta kaupungille maankäyttö­maksuja 2,5–3 miljoonaa euroa.”

Kuvio toimii pääpiirteittäin näin – kaupunki taikoo tyhjästä rakennusoikeutta noin 50 000 kerrosneliömetriä, jonka arvo on noin 35-50 miljoonaa euroa. Tästä nykyiset asukkaat saavat noin 11 miljoonaa euroa myydessään asuntonsa, kaupunki kolme, ja loput lahjoitetaan grynderille joka lupaa rakentaa uudet asunnot omalla riskillään.

Tämä voidaan nähdä ns. win-win-win tilanteena, jossa kaikki voittavat, mutta todellisuudessa rakennusoikeuden maksajiksi päätyvät alueelle rakennettavien uudisasuntojen ostajat, eli kyse on de-fakto piiloverotuksesta.

Mutta ei tässä vielä kaikki!

Perustuslain kuudennen pykälän toisen momentin mukaan myös lisärakennusoikeushakemuksia pitää kohdella tasavertaisesti, eli jos ylläoleva hakemus hyväksytään, pitäisi naapuritaloyhtiön vastaava hakemus pitää hyväksyä myös. Ja niin eteenpäin. Koska taloyhtiöt ympäri Helsinkiä innostuvat hakemaan lisärakennusoikeutta, rakennusoikeuden arvo laskee, eikä kaupunki enää pysty ”alkemian” voimin luomaan arvoa niukkuudella, eli piiloverottamaan.

Ja tämä on vain hyvä asia. Jos äänestätte minut Helsingin pormestariksi, lupaan taloyhtiöllenne kuusinkertaisen rakennusoikeuden! Kaiken kaikkiaan pidän tälläistä täydennysrakentamista erittäin positiivisena asiana, näin voimme säästää kaupungista viheralueet jälkipolville.

Mutta vaikka en sattuisikaan pormestarinvaaleja voittamaan (pidän tätä varsin todennäköisenä), niin kannustan silti Mellunmäkeläisiä juristeja hakemaan taloyhtiöllenne kuusinkertaista rakennusoikeutta. Jos hakemuksenne hylätään, niin voitte yrittää hakea vauhtia Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimesta, joka voi ottaa kantaa tasavertaisuusperiaatekysymykseen.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu Helsingin kunnanvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu