Pormestarinvaalit 5: Asuntopula on merkittävin syy leipäjonoihin

Vuosi 2020 lähenee loppuaan, mutta kaksi on ja pysyy:

Ajavatko liian pienet sosiaalituet leipäjonoihin? Tilastot kertovat, millaisilla summilla Suomessa pitää tulla toimeen (HS 30.12.2020):

”Osa tutkijoista kannattaa perusturvan korottamista leipäjonojen lyhentämiseksi, osa taas ei pidä leipäjonoja hyvänä mittarina sosiaaliturvan riittävyydelle.

Ennen 1990-lukua leipäjonoja ei juuri ollut, vaikka köyhyyttä oli.”

Kelan tukiin tulee sarja korotuksia vuonna 2021 – Etuusmenot nousivat miljardeja jo 2010-luvulla ja nousun uskotaan jatkuvan (HS 30.12.2020):

”Vuonna 2019 Kela maksoi etuuksia yhteensä noin 14,9 miljardia euroa. Kelan tilastollinen vuosikirja kertoo, että 2010-luvun alussa etuusmenot olivat 12,5 miljardia euroa.

Hyvän esimerkin etuusmenojen kasvusta tarjoaa asumistuki. Vuonna 2010 Kelan asumistukia maksettiin yhteensä yli 1,2 miljardia euroa, kun vuonna 2019 sitä maksettiin yhteensä yli 2,1 miljardia euroa.”

Tehdään tämä tässä ja nyt selväksi: sosiaaliturvan kasvattaminen ei lyhennä leipäjonoja pääkaupunkiseudulla. Syy tähän on siinä, että vuokranantajat ulosmittaavat kaikki sosiaaliturvaan tehtävät nostot korottamalla vuokria (kuva: IS 08.11.2018):

Tämä on mahdollista, koska pääkaupunkiseudun kuntien asuntotuotantotavoite on ollut vuosikymmeniä aivan liian alhainen. Huomionarvoista on, että pääkaupunkiseudulla sillä ei ole suurta merkitystä mitä tukia nostetaan, kaikki tuet parantavat vuokralaisten maksukykyä, jonka vuokraisäntä ulosmittaa vähänkään pidemmällä aikavälillä.

Valtakunnanlaajuisesti on tärkeää, että suunnittella oleva sosiaaliturvauudistus (stm.fi) korjaa sosiaaliturvaamme vuosien varrella rakennetut sudenkuopat, mutta sekään ei voi ratkaista pääkaupunkiseudun itseaiheutettua ongelmaa: asuntopulaa.

Siihen tarvitaan kunnianhimoisempia asuntotuotantotavoitteita, ja mahdollisesti julkista rakentamista (AA 5.11.2020)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu