Pormestarinvaalit osa 2: Ehdotan tornitaloa Elielinaukiolle jotta Malmin lentokenttää ei tarvitsisi rakentaa

Liittyen ideaan Elielinaukiolle pitäisi rakentaa Saarisen mestarityö (AA 6.9.2020), Hyödynnetään Eliel Saarisen suunnitelmaa (HS 8.9.2020), jätimme 23.9 allaolevan ryhmäaloitteen (Avoin valtuustoryhmä) kaupunginvaltuustoon:

”Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Elielinaukion arkkitehtuurikilpailua täydennetään niin, että sijoittamalla tontille Eliel Saarisen suunnittelema Chigago Tribune Tower (1922, vielä rakentamatta, pohjapinta-alaltaan kaksi kertaa Vltavan kokoinen hoikka torni) voi osallistua kilpailuun sillä reunaehdolla, että vähintään alin kerros on julkista tilaa ja rakennus nykysäännösten mukainen.

Eliel Saarisen suunnittelemaa tornitaloa ei olla vielä rakennettu. Monet pitivät sitä aikanaan kilpailun parhaana suunnitelmana, ja toteutumattomanakin Saarisen näkemys ohjasi kymmenien merkittävien tornitalojen tyylivalintoja 90-luvulle asti.

Perusteluna tälle on erinomainen sopivuus kulttuurihistorialliseen ympäristöön, riittävä rakennusoikeuden määrä (n. 40 000 kerrosneliömetriä) parhaalla mahdollisella sijainnilla, kansainvälinen huomioarvo vanhan ja uuden arkkitehtuurin yhdistämisessä, sekä kunnianosoitus eräälle maamme tunnetuimmista arkkitehdeistä.

Amos Ahola

Petrus Pennanen”

Ehdotusta vastustetaan laajasti, sillä nykyisellään konservatiivit hallitsevat mielipideilmastoa, joka näkyy vanhan suojelemisena sekä uuden jarruttamisena. Konservatiivien näkökulmasta Helsinki on valmis, mutta Helsinki kuitenkin tavoittelee 8000 uutta asuntoa vuosittain (RL, 6.10.2020), ja MAL-sopimus (Stt.fi, 21.9.2020) määrää vähintään 6600.

Asuntotuotantotavoiteesta ja konservatiivien vastustuksesta johtuen Helsinki kasvaa reunoiltaan vain sinne minne se voi, kuten esimerkiksi Meri-Rastilaan: Tarkat suunnitelmat julki: kiisteltyyn Meri-Rastilan metsään halutaan rakentaa asuntoja yli 2 000:lle helsinkiläiselle (HS 6.10.2020).

Kärjistetysti (mutta paikkaansapitävästi) voi sanoa, että Meri-Rastilan metsät parturoidaan, koska Kulosaaren vanhaa ostoskeskusta ei saa purkaa (HS 2.8.2020), vaikka Meri-Rastilan metsät ovat kuitenkin huomattavasti huonompi sijainti mm. joukkoliikenteen näkökulmasta.

Seuraavana tähtäimessä ovat Vartiosaari, Keskuspuisto, Kivinokka ja Tali, joista jokainen tullaan lopulta lanaamaan koska vallitsevan ajattelun mukaan Elielinaukiolle tarvitaan rauhaisa puistikko (HS 14.9.2020).

Tämän kehityskulun pysäyttäminen on ”Elielin tornitalo Elielienaukiolle” ehdotukseni ydin – jos Helsingin mielipideympäristö saadaan muutettua siihen suuntaan, että jo rakennetulle alueelle hyvien yhteyksien päässä voi ja pitää rakentaa mahdollisimman korkeaa ja tiivistä, Helsinki säilyy huomattavasti viihtyisämpänä kaupunkina kuin laajentamalla viheralueiden päälle.

Jos mielipideilmasto kääntyy riittävän nopeasti, ehkäpä edes Malmin lentokenttää ei tarvitse rakentaa. Tämä kuitenkin vaatii ”Helsinki on valmis.” ajattelusta luopumista.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu