Puiden istuttamisesta: Vihreät ovat uunoja. Sipilä on oikealla asialla, mutta oikoo laskelmassaan.

Juha Sipilä kritisoi vihreiden ilmasto­politiikkaa: ”Ovat esittäneet monta keinoa, jotka ovat vääriä ja turhia” (IS 27.08.2021):

”Tuhat puuta kun istuttaa, niin aika lähellä normaali suomalainen perhe on sitä, että perheen elämä on hiilineutraalia.”

Siinä missä Twitterin ”vihreät” ovat keskittyneet Sipilän haukkumiseen, niin väitän että Vetelin poika on oikealla asialla, mutta laskennossa hieman mättää.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia per vuosi (Sitra), ja yksi puu sitoo elinkaarensa aikana noin tonnin hiiltä -> tuhat puuta sitoo noin sadan vuoden päästöt, ja keskivertoeliniänodotteen ollessa 80+ vuotta, niin kyllä keskivertoperhe useamman tuhatta puuta tarvitsee.

Moni tuntuu kuitenkin näkevän tämän mahdottoman ajatuksena (”Minne ne kaikki puut mahtuu, ja omin käsinkö ne pitää istuttaa?”), niin maailmassa on montakin palveluntarjoajaa, esim. https://onetreeplanted.org/ joiden kautta dollarilla saa yhden puun istutettua jonnekin päin maailmaa.  Suomalaisen perheen saa siis hiilineutraaliksi varsin maltillisilla investoinneilla.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö päästövähennyksiä pidä ja kannata tehdä samalla (AA 7.4.2018) – tottakai kannattaa, mutta päästöjen lisäksi on erittäin tärkeää, että hiilinielujen merkitys saa niiden arvoisen huomion myös Vihreiden pelikirjassa.

Kasvatetaan maailma ensin täyteen puita, ja jos maailmaan ei enää meinaa puita mahtua, jemmataan hiili seiniin sadaksi vuodeksi (AA 2.6.2017).

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

PS. Yllä linkatuissa kahdessa blogauksessani on kuvattu riittävät keinot ilmastonmuutoksen hidastamiseen, ja lopulta pysäyttämiseen.

0
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu