Raha ei ratkaise ongelmia, se vain viivästyttää niiden ratkaisua

Eilisen A-Studion (Yle 29.6.2020) jälkeen yleiseen tietoisuuteen levisi vihdoin tieto, että velkoja ei kyetä maksamaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, itse kirjoitin aiheesta 2015 näillä sanoin:

Tuhannen taalan kysymys kuuluu, että onko kyseessä uhka vai mahdollisuus.

Jälkimmäinen on monelle houkutteleva ajatus – vasemmiston näkökulmasta julkisen sektorin budjetista poistuvat rajoitteet, oikeiston näkökulmasta veroja ei tarvitse kerätä lainkaan.

Moni tunnistaa myös uhkia, kuten esimerkiksi Vesa Puttonen: ”Velkaantuminen on epäisänmaallista, Suomi voi menettää itsenäisyytensä” (KL 30.6.2020)

Itse uskon, että ilmaisen rahan vaikutus on paljon salakavalampi ja kauaskantoisempi:

”Demokraattinen järjestelmämme ei ole kaatumassa siihen että kansa ei saanut mitä halusi, vaan siihen että kaikki saivat mitä halusivat.” (Demokratian raunioilla, AA 24.4.2015)

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliitikot tulevat elvyttämään maailman tappiin saakka, jättäen samalla kaikki vaikeat rakenteelliset uudistukset tekemättä.

Näihin kuuluvat mm. sosiaaliturvauudistus, (järkevä) maakuntauudistus, työmarkkinauudistus ja eläkeuudistus.

Jokainen uudistus itsessään parantaisi työn tuottavuuden kasvua Suomenniemellä, mutta niitä ei tarvitse tehdä, koska (laina)rahasta ei ole pulaa.

Kestänee valitettavan kauan ennen kuin tässä maassa ymmärretään, että rahalla ei voi ratkaista ongelmia, vaan pelkästään viivästyttää niiden ratkaisua.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu kunnallisvaltuustossa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu