Rakennusoikeus on kuin mannaa taivaasta

Viimeisen viikon sisään kaksi uutista ovat jakaneet pääkaupunkiseudun asukkaiden mielipiteitä:

KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten (HS  14.11.2019)

Putkiremontti puoli-ilmaiseksi: Helsinkiläinen taloyhtiö keksi, miten kaupungin vuokratontilla voi lyödä rahoiksi (HS 8.11.2019)

Kulta on arvokasta siksi, että sitä on olemassa niukasti, ja ihmiset haluavat sitä. Koska kulta on arvokasta, menneisyyden alkemistit yrittivät keksiä keinoja muuttaa vähemmän arvokkaita metalleja kullaksi.

Voisi kuvitella, että kunnat ovat nykyajan alkemisteja, sillä ne muuttavat peltomaan arvokkaiksi asuntotonteiksi.

Tämä tulkinta on virheellinen, kunnat ovat itseasiassa käänteisiä alkemisteja. Vielä parisataa vuotta sitten omistamilleen Vantaan pelloille olisi voinut rakentaa ihan mitä tahtoo ilman että kellään olisi ollut siihen mitään sanottavaa.

Kunnat synnyttivät niukkuuden kaavamonopolillaan, ja rahastavat nyt sillä. Tämä on piiloverotusta, sillä niukkuus nostaa maan hintaa, jonka maksajiksi joutuvat asukkaat. Joko ostaessaan kallista maata, tai vuokratessaan sitä.

Joidenkin mielestä olisi oikein, että myös maanomistajien pitäisi päästä rahastamaan samasta niukkuudesta, ja tästä syystä Vantaan pakkolunastus raakamaan hinnalla on monesta epäeettistä.

Olen eri mieltä – mielestäni ainoa pragmaattinen ratkaisu on poistaa niukkuus.

Käytännössä tämän voisi toteuttaa niin, että jokaiselle pääkaupunkiseudun taloyhtiölle kaavoitetaan yhdessä yössä kolminkertainen määrä rakennusoikeutta nykyiseen verrattuna.

Näin rakennusoikeus muuttuisi lähes arvottomaksi, ja asuntoja rakennettaisiin sinne, missä niille on eniten kysyntää.

Eräässä raamatun tarinassa taivaalta satoi mannaa – epäilen, että tuhannen vuoden päästä tätä pidetään uskottavampana tarinana kuin tarinaa helsinkiläisestä taloyhtiöstä, joka myi miljoonalla ilmaa, jota ei edes itse omistanut.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. Realistisempi ratkaisu on toki Japanin malli, jossa kaavoitus siirretään kuntien harteilta valtiolle tai maakunnille. Tämäkin tekisi maankäytöstä huomattavasti nykyistä tehokkaampaa.

Mutta haastan silti kommentoijat keksimään miten pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden rakennusoikeuden triplaaminen johtaisi siihen, että ajaisimme autoilla joissa on ihminen konepellillä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu