Rakennusoikeutta isolla kädellä, Juhana Vartiainen!

Pääkaupunki­seutua ahdetaan liian täyteen, sanovat huolestuneet tutkijat: ”Olemmeko rakentaneet yhteis­kunnallisen ongelman?” (HS 5.7.2021) – olemme, mutta se yhteiskunnallinen ongelma ei ole liian tiivis kaupunki, vaan korkea asumisen hinta, joka johtuu liian vähäisestä rakentamisesta.

Juurisyy ongelmaan ovat pääkaupunkiseudun kuntarajat, jotka johtivat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen kilpailuun ”hyvistä veronmaksajista” vuosikymmenien ajan. Tätä ongelmaa ratkomaan synnytettiin MAL-sopimukset.

MAL-sopimusta parempi ratkaisu olisi ollut pakkoyhdistää pääkaupunkiseudun kunnat, näin kannustimet suboptimoinnille olisivat kadonneet, ja kaupunkia olisi kannattanut suunnitella kokonaisuutena. Kuntien itsehallinto on kuitenkin sen verran vahva, että pakkoyhdistäminen ei todennäköisesti olisi 0nnistunut, sillä kunnallispoliitikot haluavat pitää kiinni kampaviinereistään.

Maakuntauudistuksen kautta meillä olisi ollut mahdollisuus korjata ongelma siirtämällä kaavoitus kunnilta maakuntien vastuulle, mutta ei. Kiitos 22 maakunnan himmelin Helsinki on oma maakuntansa, eli tämäkään ei onnistu. Vaikka kovin mielelläni ratkoisin juurisyitä enkä seurauksia, niin tässä tilanteessa näyttää siltä, että vain jälkimmäinen on realistista, siispä katseeni siirtyy Helsingin todennäköiseen seuraavaan pormestariin, Juhana Vartiaiseen.

On tärkeää tiedostaa, että MAL-sopimuksia tarvitaan vain koska Helsinki ylläpitää keinotekoista pulaa rakennusoikeudesta – jos näin ei olisi, kaupunkirakenne tiivistyisi luonnostaan kaupunkimme rajojen sisällä. Tämän voi onneksi ratkaista ns. hopealuodilla – voimme kaavoittajan ilmoituksella antaa jokaiselle jo rakennetulle kiinteistölle kolminkertaisen rakennusoikeuden. Näin kaupunki ei enää laajenisi viheralueille, vaan se kasvaisi lähinnä täydennysrakentamisen kautta.

Markkinaliberaalia luulisi ajatus keinotekoisen niukkuuden poistamisesta kutkuttavan – samalla kaupunkimme siirtyisi keskusjohtoisesta suunnittelusta orgaaniseen kasvuun.

+1
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin jäsen - amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu